Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2014-01-28, 00:47

DJrogas

Na forum: 4611 dni
Nick w MP: DJrogas

Piwa: 2

Respekt: 50

Witam was chcia? bym aby na moim serwerze mta by?o takie co? jak ID (ale nie teki? ze za ka?dym razem ma? inne jak wbijesz na serwa tylko aby zawsze by?o takie same id np jak jestem s adminem mam id 1), Score i FPS mam ju? przygotowan? tabelk? na tab scoreboard i nie wiem ja to zrobi?, 2 mam te? problem z podpi?ciem bazy danych na serwer, znalaz?em poradnik tutaj na tej stronce http://gtao.pl/tut-mysql-vt58249.htm wszystko jest git ale nie rozumiem tych funkcji nie wiem gdzie mam to wpisa? czy m?g? by kto? napisa? mi to i powiedzie? gdzie to wklei?. Chodzi mi o to:

2. Opis paru funkcji

mysql_connect(hostname, username, password, database)

Jest to najwa?niejsza funkcja, poniewa? ??czy si? ona z naszym serwerem MySQL. Je?eli sami na swoim komputerze hostujemy serwer w miejsce 'hostname' mo?emy wpisa? 'localhost'.
Funkcja zwraca handler (niestety trudno to wyt?umaczy? na polski dlatego te? u?y?em j. angielskiego) je?li funkcja po??czy?a si? poprawnie, je?li nie funkcja zwraca nam nil (co? w stylu false).

mysql_query(handler, query)

Druga najwa?niejsza funkcja. Dzi?ki niej mo?emy tworzy? tabele, pobiera? rekordy, usuwa? rekordy, zmienia? rekordy, usuwa? tabele itp.
Funkcja zwraca nam nil, gdy funkcja nie zosta?a wykonana poprawnie lub MySQLResult (te? trudne do wyt?umaczenia).

Prosz? o pomoc, a za ni? stawiam :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
turret1111, oskiboski123
Wysłany: 2014-01-28, 10:21

McDeKi

Na forum: 4844 dni
Nick w MP: McDeKi

Piwa: 186

Respekt: 60

Polecam si? pouczy? na tej stronce http://www.sql-kursy.pl/m...ate_table.html, sam si? na niej uczy?em

naszHandler mysql_connect("localhost","root","naszeHaslo","nazwaBazyDanych")

--Has?o to "password"ale mo?na zmieni?.
function rejestracja()
local SprawdzID mysql_query(naszHandler,"SELECT MAX(IDpostaci) FROM naszaTabela")
if SprawdzID then
  IDzBazy mysql_fetch_assoc(SprawdzID)
  if IDzBazy poczatkoweID then
  poczatkoweID IDzBazy
  ID poczatkoweID 1
  zapiszID mysql_query(naszHandler,"INSERT INTO naszaTabela (IDpostaci) VALUES ('"..ID.."')")
end
end
end

"naszaTabela" musisz utworzy? sobie sam. (KOD NIE TESTOWANY)

Postaw piwo autorowi tego posta

Tagi: baza :: danych :: mysql
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi