Siema! My?l? nad tym jak zrobi? system pojazd?w(wszystkich) czytanych z bazy mysql.
I teraz tak:
-Pojazdy ma tworzy? administrator(pozycja administratora)
-Ka?dy pojazd jest przypisany albo do frakcji albo do konkretnego gracza.
I teraz pytania:
Jest mo?liwo?? przypisania UID do konkretnego pojazdu na mapie?
Jak by?cie to rozkminili w moim przypadku? Jako? nie mam wizji jak si? za to zabra?.
ps. Dobra mam pomys? Tworzy? przez zmienna pojazdy, typu UID = CreateVehicle
tylko teraz pojawia si? problem jak tworzy? zmienn? za ka?dym razem inn? o UID
tutaj masz samo tworzenie pojazdow bez bazy, musialbys jeszcze przed tym zrobic wypelnianie tej tablicy danymi z mysql, a IndexPojazdow na poczatku oznaczalby ilosc wierszy w tabeli z pojazdami w MySQL.
Przy samej komendzie z dodawaniem auta graczowi/frakcji wypelniasz kolejny index w tablicy, a zmienna IndexPojazdow inkrementujesz (++).
No i na koncu jeszcze tylko zapis, ale to juz sam rozkminisz
teraz na g?rze mapy stworzy?em:
Nast?pnie zabra?em si? za samo wczytywanie pojazd?w z bazy tak b?dzie dla mnie na ten moment najlepiej
W ongamemodeint da?em:
i tutaj jest b??d bo co? nie tak sformatowa?em mo?ecie mi podpowiedzie?
Nast?pnie w calbacku WczytywaniePojazdow da?em:
I w ten spos?b wed?ug mnie powinno wczytywa? pojazdy potem trzeba bd sprawdza? po UID czy pojazd nale?y do gracza lub frakcji
Nie ma takiego czego? jak przypisywanie UID do pojazdu.
Nie ma ?adnego Streamera pojazd?w.
Poza tym kod jest bez sensu.
W enumie mo?esz u?y? [], czyli niesko?czono?? tablic, ale wed?ug mnie to jest zb?dne i przy sprawdzaniu p?tla nie mia?aby ko?ca.
//Poza tym, po co od razu po za?adowaniu serwera spawnujesz pojazd?
Przypominam, ?e SAMP ma limit pojazd?w. Najlepiej by?oby zrobi? to tak, ?e ?adujesz wszystkie dane pojazd?w do tablic i potem gracz sobie wybiera czy chce spawnowa? pojazd czy nie.
No tak, a co z pojazdami dla zwyk?ych graczy albo z pojazdami firmowymi ? Mog? ewentualnie sprawdzi? czy pojazd jest firmowy lub dla zwyk?ego gracza jakim? if'em w ongamemodeinit
[ Dodano: 2018-08-29, 17:14 ]
Jeszcze jedno pytanie, jak zapisa? kordy do bazy chodzi mi o typ danch bo gdy nam Int to zapisuje mi ale nie w formacie 1111.111
Okej wszystko mi ju? dzia?a teraz mam zagwozdk? jak sprawdzi? czy pojazd jest gracza kt?ry wsiada do pojazdu. Podpowie kto? ?
[ Dodano: 2018-09-05, 20:02 ]
ps. potrzebuje jeszcze funcji kt?ra pobierze rotacj? gracza(chodzi mi o to ?e GetPlayerPos daje X Y Z ale nie daje w kt?r? stron? patrzy gracz )
Mam lekki problem wynikaj?cy z mojej niewiedzy Troszk? zmodyfikowa?em kod i chc? w OnPlayerEnterVehicle pobra? Nick gracza poprzez stocka PlayerName(playerid). Wyskakuje taki b??d: error 033: array must be indexed (variable "PlayerName")