Witam, od jakiegos czasu bawie sie troszke w LUA - sa to moje poczatki, dopiero zaczynam ogarniac jak co dziala.
Mam problem z isPedInVehicle
Kod wyglada tak
U?ywaj zmiennej plr a nie szukaj gracza po nicku (getPlayerFromName).
Dzieki wielkie, dziala.
Mam jeszcze pytanie odnosnie "isPlayerMuted", w innym skrypcie ktory ma robic za mute i unmute (dobre dla praktyki, nauki w sumie) mam problem a konkretnie wyskakuje mi attempt to call global 'isPlayerMuted' (a nil value)
Kod wyglada tak
function mutePlayer(plr,nick,powod)
local correctusage = "Poprawne uzycie: /zmutuj <nick gracza> <powod>"
if not nick then
outputChatBox(correctusage,player)
else
if not powod then
end
end
if nick and powod then
local gracz = getPlayerFromName(nick)
if gracz then
local admin = playerSource
if not isPlayerMuted(gracz) then
setPlayerMuted(nick, true)
outputChatBox("Zostales zmutowany za "..powod.." przez "..admin,nick,255,0,0)
outputChatBox("Zmutowales gracza "..gracz.." za "..powod,plr,0,255,0)
outputChatBox("Gracz "..gracz.." zostal zmutowany za "..powod.." przez "..admin,root,255,0,0)
end
end
end
end
addCommandHandler("zmutuj",mutePlayer)
Kompletnie nie wiem co mam zrobic bo probowalem z wieloma rzeczami, player, playerSource itd.
Ogarnij sobie te zmienne, bo korzystasz z kilku a nawet nie s? zdefiniowane.
W tej funkcji musisz poda? gracza (getPlayerFromName), a nie jego nick. Z?a zmienna.
Ogarnij sobie te zmienne, bo korzystasz z kilku a nawet nie s? zdefiniowane.
W tej funkcji musisz poda? gracza (getPlayerFromName), a nie jego nick. Z?a zmienna.
Probuje cos zrobic z tym getPlayerFromName i nic
if not isPlayerMuted(getPlayerFromName(nick)) then
zrobilem cos takiego, i probowalem tez inaczej, kombinuje na wiele sposobow i nic...
Blad wyskakuje ciagle ten sam czyli attempt to call global 'isPlayerMuted' (a nil value)
A caly kod wyglada tak:
function mutePlayer(plr,nick,powod)
gracz = getPlayerFromName(nick)
local correctusage = "Poprawne uzycie: /zmutuj <nick gracza> <powod>"
if not nick then
else
if not powod then
end
end
if nick and powod then
if gracz then
local admin = playerSource
if not isPlayerMuted(getPlayerFromName(nick)) then
outputChatBox("Zostales zmutowany za "..powod.." przez "..admin,nick,255,0,0)
outputChatBox("Zmutowales gracza "..nick.." za "..powod,plr,0,255,0)
outputChatBox("Gracz "..nick.." zostal zmutowany za "..powod.." przez "..admin,root,255,0,0)
end
end
end
end
M?wi?em, ?eby? zrobi? porz?dek ze zmiennymi, kt?re s? ?le zdefiniowane albo w og?le ich nie ma. W outputChatBoxie u?ywasz player a masz zdefiniowane plr, wiesz w og?le co si? w tym skrypcie dzieje? Odpowied? brzmi chyba nie.
Upewnij si?, ?e jest to strona serwera bo tylko tam dzia?a funkcja 'isPlayerMuted'.
Spr?buj tego kodu:
function mutePlayer(plr, nick, powod)
if (not nick) then
outputChatBox("Poprawne uzycie: /zmutuj <nick gracza> <powod>", plr)
end
if (not powod) then
end
local gracz = getPlayerFromName(nick)
if (not gracz) then
end
if (not isPlayerMuted(gracz)) then
setPlayerMuted(gracz, true)
outputChatBox("Zostales zmutowany za " .. powod .. " przez " .. getPlayerName(plr), gracz, 255, 0, 0)
outputChatBox("Zmutowales gracza " .. getPlayerName(gracz) .. " za " .. powod, plr, 0, 255, 0)
outputChatBox("Gracz " .. getPlayerName(gracz) .. " zostal zmutowany za " .. powod .. " przez " .. getPlayerName(plr), getRootElement(), 255, 0, 0)
end
end
Z twoim kodem po samym wpisaniu /zmutuj 3 razy sie pokazuje /zmutuj <nick gracza> <powod>
Po samym wpisaniu /zmutuj:
Linia 3: Expected number, got non-convertible string. This warning may be an error in future versions.
Linia 6: Expected number, got non-convertible string. This warning may be an error in future versions.
Linia 8: Bad argument @ 'getPlayerFromName' [Expected string at argument 1, got nil]
Linia 10: Expected number, got non-convertible string. This warning may be an error in future versions.
Linia 12: attempt to call global 'isPlayerMuted' (a nil value)
Ups... Faktycznie, mialem po stronie clienta a nie servera, moj blad, wybacz
Nadal wyskakuje mnostwo bledow, sprobuje pokombinowac z moim kodem co zrobilem z poprawkami od Ciebie. Dzieki za pomoc, to sa moje pierwsze kroki w LUA wiec tak jak mowilem, dopiero zaczynam ogarniac co i jak