Witam! Dzisiaj sobie my?la?em nad zrobieniem skryptu na zapisywanie w SQL daty zalogowania/opuszczenia gracza z serwera. I narodzi? si? problem, mianowicie nie wiem jak zrobi?, ?e gdy gracz zaloguje si? na swoje konto to wtedy skrypt tworzy now? kolumn? z nick'iem gracza w tabeli. Je?li owa kolumna ju? istnieje to wtedy skrypt wyszukuje kolumny z nazw? tej osoby, aby zapisa? tam pobran? wcze?niej dat? zalogowania.
Sam nie za bardzo ogarniam SQL. My?l?, ?e event onPlayerJoin (or Login) i tam dbExec. My?l?, ?e b?dzie tutaj trzeba u?y? p?tli. Tak samo przy wychodzeniu.
Przyk?adowe:
for k,v in pairs(getElementsByType("player")) do
local nick = getPlayerName(v)
dbExec(connect, "INSERT INTO player (Nick) VALUES (?)", tostring(nick))
Podpis
Użytkownik - 10-05-2016
Support Team - 17.06.2017 Moderator - 25.11.2017 Mod-Team - 02.07.2018
Rookspack, nie o to mi chodzi?o. Po prostu nie wiem jakich znak?w u?y? by skrypt rozumia?, ?e ma tam wpisa? nick gracza, kt?ry jest pod zmienn?. Np. w funkcji isObjectInACLGroup (czy jako? tak) na wiki w przyk?adzie jest podane
..accNane
Jako zmienna pobrania nicku gracza. Widzia?em te? podanie zmiennej w nawiasach i cudzys?owach, i teraz pytanie w czym j? da? (zmienn? pobrania nicku) ? Jak by to mia?o wygl?da? napisa?em w 1-szym po?cie.
Zle rozumiesz te pojecia...
TABELA - np gracze w niej znajduja sie wiersze oraz kolumny
---------Login------Haslo-----Pieniadze
wiersz:EjecT------1234------9876500
po utworzeniu tabeli poprzez
dbQuery ( connect, "CREATE TABLE IF NOT EXISTS D_Logowan ( nick_gracza VARCHAR, data TIMESTAMP )" )
mozesz juz stawiac do niej wiersze
potem dodaj event
addEventHandler('onPlayerLogin',root,function()
dbExec(connect, "INSERT INTO player (Nick,data) VALUES (?,?)", getPlayerName(source),"NOW()")
end)
Pamietaj o zmianie formuly na tworzenie tabeli ktora znajdziesz u gory, dodalem tam date