Witam. Po bardzo d?ugiej przerwie od sampa (prawie 4 letniej) chcia?em wr?ci?, ale i zacz?? pisa? skrypty. Zauwa?y?em, ?e du?o nowych mo?liwo?ci dodano do Sampa. Wi?c teraz nast?puj?ce pytania:
-Jak zacz?? pisa? skrypt?
-Jakie i kiedy #include stosowa? (pr?cz #include <a_samp> bo wiadomo bez tego nie ruszy)?
-Jak u?ywa? #define, new, forward itp. i czy s? konieczne? Jak u?ywa? ich prawid?owo?
-Jakie publici starcz? do napisania skryptu? Czy mo?na tworzy? w?asne, je?li tak to jak?
-Co wybra?, zcmd czy zwykle cmd? (podobno zcmd jest ?atwiejsze z tego co zd??y?em wyczyta?, ale mo?e si? myl?)
Mia?em ju? styczno?? z pawno, ale niestety du?o rzeczy pozapomina?em, du?o rzeczy dosz?o, ale raczej du?o si? nie zmieni?o. Oczywi?cie mo?ecie mnie wy?mia?, m?wi? ?e nic nie szuka?em, ale tak na prawd? to szukam czego? konkretnego od 3 dni. Nie mam zamiaru uczy? si? pisania skryptu na podstawie "kopiuj wklej", "usu? to dodaj to" i mam gotowy "sw?j skrypt" bo nie t?dy droga, a na pewno z tego i tak nic nie wynios?... Wi?c dzi?kuj? z g?ry za jakiekolwiek namiary, za ka?d? rad?, pomoc oczywi?cie respekcik.
U?ywasz takich callback?w, kt?re s? Ci potrzebne, inne mo?esz usun??.
Co do komend. Polecam Ci w?a?nie ZCMD z u?yciem sscanf, jest to do?? szybki i prosty spos?b.
Przyk?ad komendy to np:
No to nie jest g?upie, tylko co mi po tym skoro nawet nie b?d? wiedzia?, co jest po co, kiedy co u?y?, dlatego postanowi?em napisa? ten temat. Czyli na razie wywnioskowa?em to:
Powiedzmy chce zrobi? komende na freezowanie gracza(jako admin) to robi? tak:
?
Je?li tak to ok, wi?c kiedy np. mam u?y? new, define w jakikch wypadkach?
We? pod uwag?, ?e "NIEBIESKI" musisz zdefiniowa?.
Brakuje kilku callback?w zwi?zanych z zcmd, ale nie mam czasu, by teraz to t?umaczy?. Lec? do miasta, jak znajd? chwil?, to by? mo?e pomog?.
A gdy np. mam kolory zdefiniowane w colors.inc to to starczy? czy musz? je jeszcze raz definiowa??
I mo?e tak, og?lnie chc? napisa? skrypt na prac? ale zrobiony w zcmd/sscanf ale nie w gamemodzie. Czyli jak mam zacz??? No wiadomo wpierw podstawowe #include, a potem? Czy dobrze d??e:
-zdefiniowa? zawody
-da? je jako new
-zrobi? komendy pod dany zaw?d i to co b?dzie w danym zawodzie
Tak? I czy gdzie? na forum jest o zcmd i sscanf bo musz? chyba wiedzie? co jest za co? Ale ju? tak spostrzeg?em ?e zcmd nie r??ni si? zbytnio od zwyk?ego cmd tylko kurcze ten sscanf.