1. Gdybym mia? jakiego? GameModa i chcia? do niego doda? system prywatnych pojazd?w zapisanych na osobnym zapisie (pliku) to jak zrobi?, aby doda? go do serwera, aby dzia?a?? Mo?ecie mi te? wyt?umaczy? jak doda? go do serwera domowego, bo wrzuci?em System prywatnych pojazd?w by Combacior do filterscripts w folderach z serwerem domowym i nie dzia?a?o. (te wszystkie pluginy itd te? doda?em co by?y do tego do??czone).
Ten system prywatnych pojazd?w da?em na przyk?ad, aby opisa? problem. Czy z reszt? skrypt?w te? tak samo jest z dodawaniem?
2. Mam jeszcze takie pytanko. Czy jak za?o?ymy serwer na hosting p?atny, ten stabilny to tam te? s? takie foldery jak na domowym? Chodzi o te gamemodes itd. Je?eli nie ma to jak si? dodaje te systemy, gamemody itd?
Za pomoc piwka, a je?eli kto? mi bardzo ?adnie i zrozumiale rozpisze rozwi?zania tych problem?w to dam 5 punkt?w respektu.
Ostatnio zmieniony przez Iggy 2013-12-25, 18:19, w całości zmieniany 1 raz
1. Prawdopodobnie system komend jest inny ni? w tym moim skrypcie - ja jako osobny skrypt tego nigdy nie mia?em, najlepiej spr?bowa? wgra? do mapy lub przerobi? komendy na ten sam system (je?li jest inny)
2. Foldery powinny by?, je?li nie ma to wrzucasz je tak samo jak na serwer domowy - tylko inne pliki, kt?re mo?esz pobra? tutaj i poszuka? paczk? pod linuxa (na samym dole si? znajduje)
No to jutro spr?buj? doda? to do GameModa. Tylko, ?e jest ma?y problem. Gdy pobra?em map? PGT i chcia?em j? przekompilowa? na amx (nic nie przerabia?em w niej ani nic) to wyskakiwa? error. Pisa?em ju? o tym w moim temacie o serwerze pod Windowsa i jedna osoba doradzi?a mi, aby doda? include dubn, ale to ju? tam by?o i dalej nie chcia?o si? przkompilowa?. Mam mapk? PGT przekompilowan? na amx i w formacie pwn, ale w amx nie da si? nic zmieni? i dlatego chce sam przekompilowa? j?.
Tak, plik .pwn to kod ?r?d?owy, a plik .amx to kod wynikowy. U?ywaj?c kompilatora, przerabiasz plik .pwn na .amx, i serwer korzysta tylko i wy??cznie z pliku .amx, .pwn nie jest mu do szcz??cia potrzebny.
?eby doda? obiekty z MTA do SA-MP, u?yj konwertera na stronie http://convertffs.com/ i to co wyjdzie wklej do swojej mapy pod public OnGameModeInit (pod klamr? otwieraj?c?).
Ju? korzystaj?c z tego, ?e za?o?y?em nowy temat napisze jeszcze jedno pytanie.
1. Gdy czyta?em jeden poradnik jak napisa? komend? widzia?em, ?e pisz?c komend? (w strcmd) trzeba pisa? w pubilcu OnGameModeInit i Command Text. Tutaj mam pytanie. Czy gdybym chcia? napisa? komend? to t? funkcj? komendy musz? pisa? w OnGameModeInit, a tekst komendy w Command Text tak? A m?g?bym napisa? wszystko pod OnGameModeInit? Chodzi mi funkcj? i komend? razem z publikiem? A to SendClient mesage moge u?ywa? ile razy chce i pod OnGameModeInit gdy pisz? komend??
PS: System b?dzie wiedzia? je?eli komendy trzeba cz??ciowo pisa? w OnGameModeInit, a cz??ciowo w Command Text, ?e ta i ta cz??? ma dzia?a? z t? i z t? cz??ci??
Wiem, ?e te pytania mog? si? wydawa? ?mieszne, ale zaczynam dopiero w Pawn i chce wiedzie? podstawy, bo co z tego, ?e napisa?bym komend? nie tu gdzie trzeba.
1. Komendy nie maj? nic wsp?lnego z OnGameModeInit. Public ten wykonuje si? tylko raz, na starcie serwera, a OnPlayerCommandText wykonuje si? za ka?dym razem jak gracz u?yje komendy. SendClientMessage nie mo?na u?ywa? w OnGameModeInit (a przynajmniej nie ma to sensu) bo gdy OnGameModeInit si? wykonuje, to na serwerze nie ma ani jednego gracza kt?ry m?g?by t? wiadomo?? odczyta?.
Skorzystaj z najprostszego sposobu na komendy czyli ZCMD. Dodajesz tylko na g?rze "#include <zcmd>", a komendy tworzysz w taki spos?b:
Aha jeszcze jedno co do tej komendy. To params to jest ta funkcja komendy? Czyli np. /brama otwiera bram? i to tam si? umieszcza? (ten kod np. Na otwieranie bramy)
Najlepiej by by?o jakby mi kto? pokaza? ca?? komend? (razem z kodem, kt?ry odpowiada za np. otwieranie bramy), SendClientMesage itd) np. na otwieranie bramy w zcmd.
PS: Czy te funkcje zwi?zane z komemd? tak jak wy?ej wspomnia?em np. na otwieranie bramy mog? pisa? pod t? komend?? Chodzi mi o to:
CMD:brama (playerid, params)
I tutaj ta funkcja komendy czyli kod z generatora z bram?, MoveObject itd.
SendClientMessage itd...
Ja da?em tylko przyk?ad u?o?enia tego. Je?eli da si? to pisa? tak jak ww. a w innej kolejno?ci to bardzo bym prosi? o pokazanie jak.
Params s? to parametry wpisane przez gracza w danej komendzie, np. je?li gracz u?y? komendy /brama asd 34, to parametrem tej komendy jest tekst "asd 34" i mo?na na nim dzia?a?, np. dzieli? sscanfem (g??wna rzecz robiona w komendach zcmd)