Po 5 latach postanowi?em sobie pomacza? palce w pawn ponownie i mam pytanko:
Jak w najprostszy i najczytelniejszy spos?b doda? naczepy do gm z tym, ?e:
1) Ka?da naczepa mia?aby swoje ID oraz 3dtext.
2) Po podpi?ciu naczepy do trucka pokazuje si? na mapie miejsce docelowe.
1. Ka?da naczepa jest pojazdem i posiada swoje ID zwr?cone przez funkcj? CreateVehicle. Je?li chodzi o tekst 3D to funkcje Create3DTextLabel + Attach3DTextLabelToVehicle.
2. Jednym ze sposob?w mo?e by? callback OnTrailerUpdate, aczkolwiek musisz sam poczyta? o nim albo zrobi? jakie? testy kiedy to si? wykonuje, bo ja nigdy na tym callback'u nie operowa?em. Je?li nie ten callback, to timer -> p?tla na graczy -> czy gracz jest w poje?dzie -> czy pojazd gracza ma naczep? (GetVehicleTrailer) i nie rozpocz?? misji -> rozpocz?cie misji (zapisa? w tablicy). Z tym rozpocz?ciem misji chodzi o to, ?eby to miejsce docelowe pokaza?o si? tylko raz, bo jak nie dodasz tego warunku z tablic?, to ca?y warunek b?dzie za ka?dym razem spe?niony.
Tworz? w ten spos?b 5 naczep oraz do tych naczep s? 3dtextlabele pod??czone do nich. Ale dalej nie wiem jak zrobi?, ?eby ka?da osobna naczepa mia?a swoje dane, kt?re zrobi?em tak:
Dzia?a elegancko, dzi?ki mistrzu.
By nie tworzy? nowego tematu mam jeszcze kilka pyta? dot. mysql, bo tym si? jeszcze nigdy nie zajmowa?em.
1) Tworz?c tak? baz?, bez problemu mog? zrobi? w niej np. dwie 'kategorie' tzn: 'Konta' oraz 'Statystyki Serwera'?
2) Czy je?li stworz? kategori? 'Konta' a tam ka?dy gracz b?dzie mie? swoje konto i w tym koncie b?d? takie rzeczy jak np. Has?o, Pieni?dze. To mog? w przysz?o?ci doda? kolejny rekord 'punkty' podczas, gdy gracz ju? b?dzie mie? za?o?one konto?
1. Pewnie. Po zrobieniu bazy robisz tabele, a p??niej w tabeli pola.
Te "kategorie" kt?re nazwa?e? to s? w?a?nie tabele, za? opcje w nich typu has?o, nick, skin itd. to s? pola.
2. Pewnie, ?e mo?esz. S? dwie opcje, pierwsza to napisa? zapytanie ALERT TABLE za? druga to w phpmyadmin doda? te pole. Wchodzisz w dan? tablice, wybierasz struktura i bodaj?e tam na samym dole pod wszystkimi polami masz opcje dodaj pole. Masz opcje takie jak przed kt?rym? polem i po kt?rym? polu. Banalnie proste wystarczy pomy?le?.