Dzi?ki za pomoc, m?g?bym wklei? ten kod po prostu do skryptu ale nie chce tak zrobi?, poniewa? nie rozumiem jednej rzeczy w nim. tej linijki
Czy mo?ecie mie wytlumaczy? za co ta funkcja odpowiada?
w funkcji ktorej wpisujesz kilka argument?w np.
/ustawhp argumen1 argument2
podajesz je tam gdzie je pogrubi?em, najcz?sciej to jest tak ?e wygl?da to tak jak wy?ej lub thePlayer,(tu mo?e by? co chcesz[miejsce na komende]),arg1,arg2,[...])
local who = getPlayerFromName(who)
pobiera "lokaln? nazwe gracza aby mo?na by?o po jego stronie wykona? jaki? skrypt. W tym przypadku ustawi? mu elementData. Ale r?wnie? np. setElementHealth itd.
Polecam strone MTA WIKI. Mnie ona nauczyla LUA.
Co do skryptu:
Tutaj b?dziesz musia? u?y? funkcji.
aclGroupAddObject
Co do twojego poprzedniego pytania. W tym wypadku nie bedzie ci potrzebna funkcja getPlayerFromName poniewaz to co wpiszesz [/dajadmin nazwa] nazwa = login zostanie dodany do ACL wiec getPlayerFromName jest nie potrzebny i by byl bledem.
A wiec tak:
function dajadmina (thePlayer, cmd, gracz)
if gracz then
aclGroupAddObject (aclGetGroup("Admin"), "user."..gracz)
outputChatBox ("Login '"..gracz.."' dodany do Admin?w", thePlayer)
else
outputChatBox ("Podaj login.", thePlayer)
end
end
addCommandHandler ("dajadmin", dajadmina)
Wiekszosc linijek powinienes kojarzy? ale co niekt?re wyt?umacze:
if gracz then - warunek je?li thePlayer nie wpisa? nic = samo /dajadmin
aclGroupAddObject (aclgroup, arg) - aclgropup zmienna grupy ACL do kt?rej chcemy doda? obiekt. arg- obiekt kt?ry chcemy doda? pami?taj o user xD
A nie da rady zrobi? tak, ?e odczytuje z mysql (bo mam admin?w w mysql) i jak gracz jest adminem to nowa funkcja "isAdmi[tutaj nick] = 1 a jezeli nie jest adminem to = 0 bo jak zrobie po prostu isAdmin = 1 to jest dla wszystkich a ja chce tylko dla jednego gracza...