Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2017-08-16, 20:36

Piorun

Na forum: 6712 dni
Nick w MP: Piorun

Piwa: 516

Respekt: 480,7

Cze??,

Ostatnio postanowi?em wr?ci? na jaki? czas do Lua i pierwsze o czym pomy?la?em to to, by stworzy? dla siebie narz?dzie, kt?re w pewnym stopniu u?atwi w szybki spos?b (i czysty od strony kodu) rozszerzanie i wytwarzanie oprogramowania. Z racji tego i? na bie??co jestem aktualnie z frameworkami webowymi postanowi?em cz??? mechanizm?w, kt?re do tej pory pozna?em przenie?? na karty Lua. I tak te? powsta?a moja pierwsza klasa zwana Collection (kolekcja). S?u?y ona do zarz?dzania tabelami w prosty spos?b. Przez zarz?dzanie mam na my?li opr?cz odczytywania kolejnych element?w r?wnie? zarz?dzanie nimi. Po wi?cej zapraszam na moje repozytorium na githubie. Je?eli macie pomys? jak mo?na by by?o rozszerzy? funkcjonalno?? tej klasy to ?mia?o zapraszam do forkowania i otwierania pull request?w.

Link do mojego repozytorium, na kt?rym znajdziecie kod wraz z przyk?adem: https://github.com/Pioruniasty/mta-lua-collections

Podpis
Możesz mnie znaleźć na: Facebook
Ostatnio zmieniony przez Piorun 2017-08-18, 14:18, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 15 piw(a):
STOPseba, value, marcin778, neku^, Malentas, Pumelowsky, PasQudnY, _Haze, TheTroll, Dexnes_, eject, Kibol1908., Citrus, Kuks*, Jellonek
Wysłany: 2017-08-16, 21:24

value

Na forum: 3652 dni
Nick w MP: madvalue

Piwa: 355

Respekt: 85,3

Powiem Ci, zainteresowa?e? mnie tym, przydatne i ciekawe, lecz ciekaw jestem jak sprawdza si? od strony optymalizacji :-?

Wysłany: 2017-08-16, 21:35

Piorun

To raczej powsta?o z my?l? o czysto?ci kodu. Poza tym w ?rodku w zasadzie s? same podstawowe metody lub algorytmy po prostu ?adnie ubrane.

Podpis

Wysłany: 2017-08-17, 17:53

value

Na forum: 3652 dni
Nick w MP: madvalue

Piwa: 355

Respekt: 85,3

Widz? co? niepokoj?cego, jest to naprawd? przydatna klasa, a jest mniej doceniona ni? dowolna przer?bka OG RPG kt?ra pojawia si? n'ty raz na tym forum, to naprawd? przykre :(

Wysłany: 2017-08-17, 18:37

marcin778

Krytyk serwerów MTA

Na forum: 4149 dni
Nick w MP: Marcineg

Piwa: 4662

Respekt: 1436,8
Respekt: 1436,8

value, Zapewne dlatego, ?e do?wiadczonych os?b na tym forum jest zaledwie garstka i wi?kszo?? nie ma bladego poj?cia co to w og?le jest. Co do samej klasy jest przydatna zar?wno jak i pomocna, takich rzeczy tutaj powinno by? wi?cej bo to w ko?cu co? co ma sens a nie gamemode za gamemodem, kt?ry tak na prawd? r??ni si? nazw?,grafik? i koordynatami.

Podpis
Moje prace: https://www.youtube.com/c...MuaWGHPp1mhlGnw

-- obecnie
-- obecnie
-- dawniej
-- dawniej
-- dawniej

Wysłany: 2017-08-17, 19:03

Piorun

Bardzo dzi?kuj? wszystkim za uznanie. Oczywi?cie jakby?cie mieli pomys?y jak mo?na rozszerzy? funkcjonalno?? tego narz?dzia to jestem do dyspozycji. Ju? teraz mog? powiedzie?, ?e w przysz?o?ci pojawi? si? metody sortuj?ce, tasuj?ce oraz dodatkowe do zarz?dzania kolekcjami (na przyk?ad dziel?ce kolekcj? na mniejsze po n element?w).

Dodam jeszcze ?e z racji tego, ?e ten kod jest udost?pniony na platformie GitHub jeste?cie w stanie r?wnie? Wy dodawa? nowe funkcjonalno?ci za pomoc? "Pull Request" (oczywi?cie ja musz? to zaakceptowa?).

Mam szczer? nadziej?, ?e faktycznie kto? z tego skorzysta i sam dojdzie do wniosku jak pot??ne jest to narz?dzie :) .

[ Dodano: 2017-09-05, 01:09 ]
Cze??,

Dzisiaj doda?em now? metod? do klasy Collection: chunk(). Dzi?ki niej mo?ecie dzieli? kolekcj? na mniejsze o podanej wielko?ci. Przyk?ad wywo?ania znajdziecie poni?ej

Kod znajdziecie jak zawsze tutaj

Podpis

Tagi: kolekcje :: lua
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Zasoby do MTA Odpowiedz do tematu