Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2026-08-08, 13:58

Aurazo

Szkrypter

Na forum: 1974 dni
Nick w MP: GrabeKK

Piwa: 1522

Respekt: 50

Siema, dzisiaj udostępniam wam cały najnowszy GM serwera NextPlay który był pisany tylko i wyłącznie przez moją osobę. Jest to kompletnie odświeżona skryptowo wersja poprzedniej paczki z forum którą udostępniałem.

Autor: GrabeKK

Zdjęcia: https://imgur.com/a/y8bf0wC

Link:
Ukryta wiadomość / Hidden message(aby ją zobaczyć musisz postawić użytkownikowi)
Wiadomość została ukryta, aby ją przeczytać należy się zalogować.

Podpis
Piszę boty discord JS pod MTA lub zwykłe na zamówienie! - Kontakt DC: .grabekk
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 87 piw(a):
lr34, daks, cl4700xd, .myvnz, czaszka, Keftuu, Mateuszekk, alf0ns, lmao11, krixpl, Jacekjaworek, TheJakub1412, jungatom, DevJumpDj, Samotny, enderman, bialyotak, sergio110, westzin, vejsik, Darnok300, cwelasty, Thunter_pl, MissNania, squbany2k, pationtm_, GroXi, Pan_Zapalka, nak, TaktyK69, ObiNieRobi07, Michael..., Kamil23, alone_one12, Dorex, RemekZwanyCJ, Rutek312341243, mateusz199128, Kupson420, Riverek20, Kondzius, xPiorunnn, twoja_mama, TryHard, PolskiManewr, XnoryzPL, bezduszny, ArdeniakTV, krystek77, blondas123, Lisencjusz, ogmikooo, p3gani, Mihelis2023edy, DolareK., me3vin, zrvooo, Sylwegs, Adikuu, websterek, Komandowski, Megann, adrianYT, Husky123, Paweku, marcin12211, gawel0012, Cobey96, vkeysx, Klusek, AssasiPlayGames, dexo, fuzeee, MarceleQ12, EnoDu, Andrzej22, mnbvcxz, killer02, byczek21, JakubeQ1337, Adis.exe, DeVu, JanuszCejot, Grubix, Adix38322345645, nc2000, miloszz
Wysłany: 2026-08-10, 19:06

Aurazo

Szkrypter

Dużo osób piszę do mnie że po wgraniu paczki nie mogą się zalogować z powodu poniższego błędu:
https://imgur.com/a/u1SlDVG

Aby błąd przestał wyskakiwać wystarczy wejść w skrypt nextplay-core -> s_playerData.lua i usunąć poniższy kod:
https://imgur.com/a/5dpOxxa

Wysłany: 2026-08-10, 21:02

bezduszny

Na forum: 35 dni

Moim zdaniem paczka fajnie się prezentuje. Nie jest w pełni dokończona, więc trzeba ją dalej rozwijać mam nadzieję, że ktoś ogarnięty wykorzysta jej potencjał i dopracuje ją porządnie, a nie zrobi wszystko na odwal i odpali serwer :->

Wysłany: 2026-08-10, 22:37

Thunter_pl

Na forum: 1729 dni
Nick w MP: thunter_pl

Siemano,

Testowałem tę paczkę u siebie i pod kątem wizualnym czy koncepcyjnym wygląda ciekawie, jednak technicznie jest to wersja mocno "surowa", która w obecnym stanie wymaga ogromnej ilości czasu na poprawki strukturalne.

Główne problemy, na które od razu natrafiłem podczas uruchamiania, to:

Zhardkodowane prefikse bazodanowe (db.): Skrypty masowo odwołują się do tabel z narzuconym przedrostkiem bazy danych. Na większości standardowych hostingów (gdzie baza ma unikalną nazwę z ID, np. db_XXXXX) powoduje to natychmiastowe błędy krytyczne typu Access denied oraz błędy składniowe w zapytaniach SQL, ponieważ silnik szuka bazy o nazwie dosłownie db. Wymaga to ręcznego lub masowego usuwania tego prefiksu we wszystkich plikach .lua.

Błędy logiki i obsługi zapytań: Przez niedopracowane mapowanie baz danych, funkcje zapytaniowe zwracają wartości logiczne (false) zamiast oczekiwanych tabel z wynikami. Prowadzi to do kaskadowych błędów w Lua (np. attempt to get length of field 'query' (a boolean value)), co skutecznie blokuje poprawne działanie systemu logowania, profilu gracza czy paneli kar.

Konfiguracja ACL: Podstawowe zasoby administracyjne sypią błędami braków uprawnień do zapisu (aclSave), co wymaga ręcznej konfiguracji praw dostępu dla skryptów od zera.

Paczka ma potencjał, ale w obecnej formie jest niedopracowana i wymaga przepisania wielu mechanizmów pod normalne środowisko hostingowe. Bez dłuższego siedzenia w kodzie i poprawiania błędów strukturalnych ciężko to uruchomić w stabilny sposób.

Wysłany: 2026-08-10, 23:09

Aurazo

Szkrypter

"Thunter_pl" napisał/a:

Siemano,

Testowałem tę paczkę u siebie i pod kątem wizualnym czy koncepcyjnym wygląda ciekawie, jednak technicznie jest to wersja mocno "surowa", która w obecnym stanie wymaga ogromnej ilości czasu na poprawki strukturalne.

Główne problemy, na które od razu natrafiłem podczas uruchamiania, to:

Zhardkodowane prefikse bazodanowe (db.): Skrypty masowo odwołują się do tabel z narzuconym przedrostkiem bazy danych. Na większości standardowych hostingów (gdzie baza ma unikalną nazwę z ID, np. db_XXXXX) powoduje to natychmiastowe błędy krytyczne typu Access denied oraz błędy składniowe w zapytaniach SQL, ponieważ silnik szuka bazy o nazwie dosłownie db. Wymaga to ręcznego lub masowego usuwania tego prefiksu we wszystkich plikach .lua.

Błędy logiki i obsługi zapytań: Przez niedopracowane mapowanie baz danych, funkcje zapytaniowe zwracają wartości logiczne (false) zamiast oczekiwanych tabel z wynikami. Prowadzi to do kaskadowych błędów w Lua (np. attempt to get length of field 'query' (a boolean value)), co skutecznie blokuje poprawne działanie systemu logowania, profilu gracza czy paneli kar.

Konfiguracja ACL: Podstawowe zasoby administracyjne sypią błędami braków uprawnień do zapisu (aclSave), co wymaga ręcznej konfiguracji praw dostępu dla skryptów od zera.

Paczka ma potencjał, ale w obecnej formie jest niedopracowana i wymaga przepisania wielu mechanizmów pod normalne środowisko hostingowe. Bez dłuższego siedzenia w kodzie i poprawiania błędów strukturalnych ciężko to uruchomić w stabilny sposób.

Już wyjaśniam dlaczego w zapytaniach do bazy danych znajdują się dopiski „db.”, jest to spowodowane tym że paczkę pisałem na serwerze lokalnym i bazie danych z XAMPP, przez co nie było możliwe dodanie bazy danych poza folderem więc został on nazwany „db”a w nim znajdowały się kolumny z danymi serwera. Zauważyłem też że niektórzy przy wstawianiu serwera na hosting nie mają żadnych problemów związanych z dopiskami „db.” a niektórzy już tak, żeby uprościć usunięcie tego z każdego skryptu zalecam najpierw odpalić cały folder z zasobami serwera w visual studio code a następnie podmienienie „db.nextplay” na „nextplay”, co całkowicie zniweluje problem z bazą danych. A co do zasobów z permisjami, wystarczy w ACL dodać permisję administratora dla wszystkich zasobów dokładniej „resources.*” i wtedy serwer działa bez problemowo, jeśli ktoś miałby jakieś problemy bądź pytania odnośnie paczki to zapraszam do napisania wiadomości prywatnej na platformie Discord.

Podpis
Piszę boty discord JS pod MTA lub zwykłe na zamówienie! - Kontakt DC: .grabekk

Tagi: nextplay :: 2026 :: najnowszy
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Zasoby do MTA Odpowiedz do tematu