Dzia?a panowie!
Teraz jeszcze trzy sprawy ;d
Co zrobi?, ?eby nie by? wy?wietlany chat i radar przed zalogowaniem. I jak zrobi?, aby na ca?y ekran by?o czarne t?o, o kryciu 50%?
Wiem, ?e do chatu u?yjemy funkcji "showChat", ale jak to skomponowa?? Bo na wiki.mtasa.com pisze tylko o skrypcie w??czaj?cym/wy??czaj?cym chat, za pomoc? binda "i" przez gracza.
Tym ukrywasz elementy HUD'a:
http://wiki.multitheftaut...yerHudComponent
A jak chcesz ukry? czat, to przy logowaniu dajesz:
showChat ( false )
A przy spawnie:
showChat ( true )
Ja w takich przypadkach proponuj? jednak pisa? wszystko po stronie klienta, ale jak ju? uwa?acie. Co do czarnego t?a o kryciu to musisz po stronie klienta u?y? funkcji directx - np. kwadraty dowolnego koloru, dowolnej warto?ci alpha.
Funkcje tego typu zaczynaj? si? od dx.... Przyk?ad : dxDrawRectangle.
To czego ty potrzebujesz wygl?da tak:
Od pocz?tku
U?y?em funkcji guiGetScreenSize, by pobra? ro?dzielczo?? ekranu (wiadomo, ka?dy ma inn?).
Doda?em zdarzenie onClientRender odpowiadaj?ce za pojawianie si? elementu co klatk? na sekund?.
Na ko?cu u?y?em funkcji dxDrawRectangle.
Pierwsze dwa parametry to u?o?enie prostok?tu na ekranie.
Nast?pne dwa odpowiadaj? za rozmiar.
Trzeci parametr to kolor (funkcja tocolor(red,green,blue,alpha).
My?l?, ?e wszystko jest tutaj jasno wyt?umaczone.
Powy?szy kod powinien znale?? si? po stronie klienta!
To zamiast dx obrazka, w tym pliku co masz logowanie po stronie clienta tworzysz obrazek z uzyciem funkcji getGuiScreenSize i dajesz obrazek o takich rozmiarach.
A w obiektach zamist nazwy okna dajesz nazwet tego obrazka.
To ma mniejwiec wygladac tak:
dxDrawRectangle musi posiada? zdarzenie onClientRender.
Nie mo?esz ot tak da? sobie samej funkcji.
Poza tym zmienna 'obrazek' nie zawiera elementu
Zmienna ta przyjmuje warto?? tylko 'true' lub 'false'. Prosz?, poczytajcie troch? o tym na wiki MTA. Je?eli nie znacie angielskiego to spytajcie kogo? kto zna.
Niestety nie da si? przypisa? button?w, label?w, edit?w ... etc. do prostok?ta generowanego przez funkcj? Directx - po prostu ten parametr musi by? pusty.
W takim razie jak zrobi?, ?eby by?y same pola odno?nie logowania, jak i napisy, bez ?adnego okienka. Mam zrobione czarne t?o na ca?y ekran, kt?re uda?o mi si? wykona?, dzi?ki Twojej pomocy, lecz teraz chcia?bym, aby tylko na tym tle by?y te elementy, bez tego "zb?dnego" okienka.