Witam, ot?? zrobi?em panel prywatnych pojazd?w, pod kom /pojazdy, pokazuje sie lista twoich pojazd?w w dialogu.... Dialog ma id "DIALOG_PLAYER_VEHICLES" I teraz powiedzmy ?e gracz ma 3 pozycje pod /pojazdy bo ma 3 pojazdy, i jak zrobi? ten panel ? W sensie ze jak klikne na np pozycje 1 to sie wyswietla tam zaparkuj, sprzedaj itp, tylko ze jak ominac w ondialogreponse takiego ze tak powiem spamu ?
Dokladnie takiego spamu... Nwm jak to zrobic, bo tym wyzej przedstawionym sposobem to wiem ze jak gracz nacisnie 1 pozycje i potem zaparkuj to b?dzie wywo?any dialog DIALOG_PANEL, i wiem ?e opcja zaparkuj b?dzie dotyczy?? pojazdu prywatnego nr. 1... Jak omin?c ten spam ?
Musisz to zrobi? dynamicznie, a nie statycznie jak teraz. Zapewne nie masz Pojazd1, Pojazd2 tylko Pojazd[id_gracza][slot_pojazdu], a je?li tak nie masz, to zalecam tak to zrobi?. Wtedy zapisujesz sobie slot pojazdu, kt?ry wybra? gracz w dialogu.
Wygl?da to skomplikowanie, ale sam si? za takie rzeczy zabierasz.
new slotid = strval(inputtext);
mog? prosi? o wyja?nienie co to znaczy ? I dok?adnie tak, mam pojazd pod slotami
new PrivCars[MAX_PLAYERS][MAX_PRIVATE_VEHICLE][PRIV_CARS];
[ Dodano: 2017-03-18, 19:34 ]
czyli jak zrobie to jak napisales wyzej, to zastosowanie to np. Zaparkuj
GetVehiclePos(vehicleid, PrivCars[playerid][slotid][PosX], ...);
przy czym to "slotid" znaczy new slotid = strval(inputtext);
[ Dodano: 2017-03-18, 19:39 ]
i "vehicleid" to playerPrivcar[playerid][slotid] ?
W dialogu b?dzie to slot pojazdu, a callback OnDialogResponse przeka?e ten slot w argumencie inputtext jako string, a funkcja strval zwr?ci slot pojazdu jako liczba (integer), kt?rego u?yjesz do tablicy prywatnych pojazd?w. Mo?na to zrobi? inaczej (np. jako listitem), ale tak jest naj?atwiej i najbezpieczniej, dlaczego? A no dlatego, ?e je?li gracz b?dzie mie? pojazd na slocie drugim, a nie b?dzie mie? pojazdu na slocie zerowym, to listitem tutaj nic nie zdzia?a, a funkcja strval zwr?ci poprawny slot. Wtedy jest to dynamicznie, bez zb?dnego tworzenia tablic przechowuj?cych dany slot. A reszta jest tak jak piszesz, wi?c mo?esz dzia?a?.
i uzywam to
I to dzia?a tylko w przypadku 1 pojazdu, jak klikam na pojazd 2 to wyskakuje info o 1 pojedzie jak parkuje pojazd 2 to parkuje mi si? pojazd 1, co robi? ?
Poka? kod, kt?ry pokazujesz graczowi dialog DIALOG_PLAYER_VEHICLES. Zapewne ?le formatujesz informacje i funkcja strval zwraca 0. Powinno to wygl?da? mniej wi?cej tak
Wa?ne jest, aby przed pierwszym tabulatorem (\t) znajdowa? si? tylko i wy??cznie slot pojazdu, nic innego, ?adnych literek.