Troch? matmy Ci si? przyda oraz znajomo?ci Kartezja?skiego Uk?adu Wsp??rz?dnych (2 wymiary).
Wysoko?? oraz szeroko?? ekranu pobierasz za pomoc? guiGetScreenSize(). Potem ju? zaczynaj? si? obliczenia, a jak to zrobisz - twoja sprawa. Najszybsza metoda to mno?enie pewnych cyfr na krzy? z jedn? niewiadom?.
Np.
Je?eli na rozdzielczo?ci 1920x1080 m?j dxDraw b?dzie mia? wymiary 1000x200 to ile b?dzie mia? na 1280x720?
SZEROKO??:
1920 - 1000
1280 - x
x = (1280 * 1000) / 1920
WYSOKO??:
1080 - 200
720 - y
y = (720 * 200) / 1080
x,y - wysoko?? oraz szeroko?? dxDraw
Reszt? (w sensie kod) sklepa? ju? musisz sam. Jak nie rozumiesz to radz? przejrze? ksi??ki z matmy .. albo notatki. Z lekcji.
https://wiki.multitheftauto.com/wiki/GuiGetScreenSize na samym ko?cu jest to wyt?umaczone. Drogi Piorunie te? polecam zajrzenie gdy? dzia?anie na proporcjach jest w mta bez sensu bo tym sposobem na wiki dopasujesz wielko?? automatycznie do ka?dej rozdzielczo?ci. A tw?j dopasowywuje do wybranej.
W skr?cie: Po?o?enie okna wynosi np. na moim pc-cie 632 i 562 a rozdzielczo?? moja to 1366x768.
Proste dzielenie: 632 / 1366 ~ 0.462 i 562 / 768 ~ 0.731
(z rozmiarem okna robimy to samo ?eby ka?dy mia? t? sam? wielko??)
Teraz ustawiamy nasze okno :
Drogi Piorunie sprawdzi?em tw?j spos?b i za przeproszeniem potrafi si? on czasem spierdzieli?, albowiem u mnie spos?b dzia?a? na rozdzielczo?ciach Ni?szych ni? moja lecz na wy?szych (co dziwne) u?era?o po?owe okno w lewy g?rny r?g dlatego spos?b kt?ry przedstawi?o mta na wiki jest najlepszy i najmniej B??dotw?rczy. No i mniej z tym roboty. Bo ju? widzia?em kod w kt?rych okno na ka?d? rozdzielczo?? by?o robione na if i elseif (WTF?!) autokill serva Ten tak?e spos?b od mta najlepiej dzia?a na okienka gui i dxdrawy wszelkiej ma?ci ale trzeba niestety zawsze pami?ta? te? (ale to chyba w ka?dym sposobie) ?eby ustawi? tak?e wielko?? gui do rozdzielczo?ci. Czekam na obiecany update kt?ry zaproponowa?em zosta? zaakceptowany przez mta czyli aby okienka odrazu automatycznie wszystko si? skalowa?o samo bez zb?dnych wylicze? przez programist?w (?eby oszcz?dzi? nam k?opot) za wszelki off-top je?li kto? to tak uzna z g?ry przepraszam