Czyli jak to jest z poziomu php Ci wchodzi a z poziomu serwera ju? nie? Co? masz namieszane, ja ju? si? pogubi?em w tym. To jak to jest teraz dzia?a czy nie bo napisa?e? ?e z tym znakiem ci nie dzia?a?o, musi to dzia?a? mo?e z inn? baz? danych si? ??czy? na serwerze czy co?
pokmini?em i w ko?cu jako? posz?o - wielkie dzi?ki, ALE mam jeszcze jedno pytanie - jest takie co? jak ID. Chcia?bym, ?eby funkcja znalaz?a najwi?ksze ID z bazy i dodatkowo sprawdza?a czy dane pole ju? istnieje (tzn ?eby nie za?o?y? dw?ch postaci o tej samej nazwie).
Do znalezienia ID trzeba u?y? klasycznie p?tli FOR, czy jednak mysql przewiduje tak? opcje i mo?e to sobie numerowa? po kolei?
Jaka funkcja jest do sprawdzenia, czy istnieje ju? identycznie wype?nione pole?
Je?eli chodzi o sprawdzanie czy ju? istnieje takie konto / posta? to robi si? to na takiej zasadzie ?e gdy gracz po??czy si? z serwerem to zostaje wys?ane zapytanie do bazy danych i na podstawie zwr?conych rekord?w jest okre?lane istnienie konta lub postaci. Tu masz przyk?ad: http://gtao.pl.com/showthread.php?t=305994 . Wszystko jest na necie tylko trzeba tego poszuka?.
Dzi?ki, Twoje rady du?o mi pomog?y - znajduje mi posta?, wszystko super, teraz chc? si? zalogowac, do tego u?ywam :
Jednak wyskakuje mi "array must be indexed" w warunku do Hash2. Pr?bowa?em zrobi? Hash2[0], co w sumie by?o do?? g?upim pomys?em - tak czy siak nic nie da?o.
Jakie? pomys?y?
Umm, to dlatego ?e cache_get_data(..) zwraca ci ilo?? rekord?w oraz p?l. Dodam ?e je?eli chcesz korzysta? z cache to musisz te? przypisa? to zapytanie do zmiennej z tagiem Cache a jak ju? przypiszesz dane z funkcji cache do zmiennych to cache usuwasz przez cache_delete(..). Co do por?wnywania dw?ch string?w s?u?y funkcja strcmp.
Dzi?ki - ju? sprawdzam - doszed?em do tego, ?e por?wnywanie dw?ch string?w to strcmp (dzi?ki gtao.pl), jednak nadal wyrzuca?o b??dy. Zaraz sprawdz?, czy wszystko ?miga