Nie znasz dzia?ania hacka, z reszt? sam go zg?asza?em i mam go na potrzeby pisania anty-cheata (kt?rego i tak nie uda?o si? napisa?). Odpowied? Cazomino05 (jako? tak) z IRC mta:
Co oznacza?o, ?e je?eli team MTA wyda poprawk? zabezpieczaj?c? przed tym, hack zostanie zaktualizowany i nadal b?dzie dzia?a? z powodu samego MTA, jest open-source
Kodu hacka nie znam ale dzia?anie i owszem i to mi wystarczy.
Prosty przyk?ad - nie wiem czy takie co? jest zaimplementowane do tego cheatu:
Cheat na bro?. Powiedzmy robisz jakie? combo z klawiszy i bah, masz AK-47. W tym momencie ja, developer mog? sprawdzi? czy otrzyma?e? bro? "od nas" tj. czy serwer Ci j? da? czy ogarn??e? to na w?asny spos?b i skutecznie usun?? ci? z serwera . I tak mo?na zrobi? ze wszystkim. Pocz?wszy od rzeczy zaprogramowanych do MTA (tj. bro?, pieni?dze etc.) sko?czywszy na rzeczach programowanych przez dewelopera (np. osi?gni?cia, przedmioty itp.).
Du?o jest mo?liwo?ci wy?apania oszust?w. Nie trzeba si? na samym AC od MTA opiera?.
Tylko te? mo?esz patrze? na to, ?e chc?c, czy nie chc?c Tw?j skrypt mo?e zosta? wykorzystywany do zdobywania przedmiot?w, korzy?ci na Twoim serwerze. Cheat od galaretki nie daje broni do r?ki, tylko otrzymujesz to jako przedmioty w grze.
Jest wiele mo?liwo?ci, ale o Tym nie b?d? tutaj pisa?. Chcesz wiedzie? wi?cej, ts3, pw - pisz
Ten cheat po prostu injectuje kod. Na spor? niekorzy?? dzia?a tu to, ?e nie mamy dost?pu do kodu skryptu dayz. Anyway, je?li kto? posiada dzia?aj?c? wersj? ch?tnie bym si? podj?? pr?by napisania jakiego? zabezpieczenia.
Bezpieczna zasada jest taka: kod kliencki powinien by? wykorzystywany TYLKO do GUI. Ca?a pozosta?a cz??? musi znajdowa? si? po stronie serwera. O tym trzeba pami?ta? od samego pocz?tku pisania kodu - czego ja np. pocz?tkowo nie by?em ?wiadom.
A ?e na jakim? gamemodzie DayZ nikt si? do tych zalece? nie stosowa? to inna sprawa.
Jak ja takich kartofli nie cierpi? wbijacie na serwery i si? chwalicie ile to kasy macie czy jacy to dobrzy jeste?cie. Ludzie serio we?ta si? ogarnijta i grajta bez cheat?w bo innym gr? rozwalacie :<