Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2023-11-28, 18:27

VVirmex

Sgrypter luja

Na forum: 3365 dni
Nick w MP: AxyZ

Piwa: 234

Respekt: 110
Respekt: 110

Tajemnica wkońcu została rozwiana!

Jednym z ikonicznych zabiegów z klasycznej trylogii GTA jest możliwość zmiany rozmiaru księżyca poprzez strzelanie z karabinu snajperskiego w niego.
Prawie po dwóch dekadach od momentu pierwszego debiutu easter egga jeden z deweloperów postanawia nam wyjaśnić, dlaczego pojawiła się taka możliwość.

Kto za tym stoi?

O bardzo nietypowym rozwiązaniu opowiadał były dyrektor techniczny studia Rockstar Games - Obbe Vermeij - na swoim blogu.
Wpis jednakże zniknął stosunkowo niedawno, ale internauci byli szybsi, robiąc kopię wpisów na archiwum.

Dlaczego?

Znany przez nas easter egg powstał z powodu kilku niezdecydowanych artystów dla gry.
"Obbe Vermeij" napisał/a:

Artyści dali mi teksturę księżyca do GTA 3. Umieściłem ją na niebie, upewniłem się, że jest widoczna w nocy i ma odpowiedni rozmiar. Kilka dni później czterech artystów przyszło do mojego biurka prosząc o zmianę rozmiaru księżyca. [...] Nie mogli jednak zdecydować, jaki rozmiar ma mieć księżyc. Dwójka chciała, żeby był mały i realistyczny, a pozostali, żeby był duży i filmowy.

Sprzeczka trwała przez dłuższy czas, więc zasugerowałem, żeby rozmiar księżyca dało się zmienić w grze. [...] Ponieważ pracowałem nad snajperką, dodałem kod przełączający rozmiar księżyca pomiędzy kilkoma rozmiarami, kiedy gracz strzela do niego z karabinu. Artyści nigdy nie wrócili do mnie z podjętą decyzją, więc po prostu zostawiłem kod w grze.

Spiski internautów

Przez wiele lat grono fanów serii GTA uparcie uważało, że dany easter egg był nawiązaniem do gry z 1995 roku, drugie grono natomiast uważało że może być częścią drugiej największej, ikonicznej części oryginalnej trylogii - odkrycie istnienia kosmitów jako autentycznej spotykanej postaci (bądź grupy postaci) w serii.

Źródło: Tutaj!

Podpis
Kontakt:
Discord: fluffy.rbx
Wiadomość PW Forum [Odpiszę wtedy, kiedy będę mógł]

Support Team: 26.08.2020 do 04.05.2021 [*]
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
borsuk
Tagi: dlaczego :: możemy :: zmieniać :: rozmiar :: księżyca?
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » OGÓLNE » NOWOŚCI » Rockstar Games News » [GTA SERIES] Dlaczego możemy zmieniać rozmiar księżyca? Odpowiedz do tematu