Witam doda?em do mapy interiory banku i interiory ammunition teraz pytanie do was. Co gdzie i jak mam zrobi? bym w interiorach banku m?g? wp?aca?, wyp?aca? pieni?dze i sprawdza? stan konta. A w ammunition po prostu kupowa? bronie bo jak na razie moje interiory stoj? puste i bezu?yteczne... Prosz? o pomoc szuka?em rozwi?za? lecz na nic trafi? nie mog?em..
Zaczniemy od Ammunation, szybciej p?jdzie
Jak dla mnie sprawa wygl?da prosto- robisz w interiorze marker i po wej?ciu w dany marker albo mo?na wpisa? komend? na zakup broni albo pokazuje si? ?adne GUI i sobie potencjalny nabywca wyklikuje odpowiedni? pozycje
Banki i inny syf:
zastan?wmy si? najpierw jak chcemy zapisywa? informacje o danym stanie konta
PLIKI
musisz utworzy? plik kt?ry b?dzie zawiera? obecny stan konta przypisane do nicku, ew. konta, czegokolwiek do czego mo?na przypisa? kas? i na razie tyle
BAZA DANYCH
baza danych? ok nie ma problemu robimy sobie tabelke i ?migamy account_name account_balance przypisujemy warto?ci ?miga
Teraz je?eli ju? wybra?e? jak to b?dzie dzia?a? piszemy skrypt podobnie jak z ammunation marker do markera komenda/gui i odczyt z pliku/bazy danych dodanie do konta kaski i zupdate'owanie informacji zawartych w pliku/bazie.
To tyle ode mnie jak co? naskrobiesz i nie b?dzie sz?o ni-ch*-ja to napisz.
Szczerze powiem nigdy tego nie robi?em prosi?bym o jakie? wskaz?wki cokolwiek jestem jeszcze zielony w tych sprawach wi?c nawet tworzenie markera i co dalej ma sie dzia? to jest dla mnie czarna magia .
Na jakim poziomie u Ciebie angielski? Bo nie wiem czy szuka? angloj?zycznych poradnik?w czy po polsku.
edit: plus jak masz problemy z markerami to wydaje mi si? ?e powiniene? zacz?? od czego? prostrzego ?eby po?wiczy? markery mo?esz na przyk?ad zrobi? prosty wy?cig-
gdy grasz wejdzie do samochodu wpisuje komende /start i zaczynaj? mu sie pokazaywa? markery po wjechaniu w znacznik jeden znika a kolejny si? pokazuje
wiedza potrzebna do zrobienia takiego pseudo wy?cigu to:
loopy
if
tablica
umiej?tno?? logicznego my?lenia
Ostatnio zmieniony przez ekicam2 2013-11-04, 14:45, w całości zmieniany 1 raz
Co do Angielskiego to raczej czarna magia lecz co nie co rozumiem z niekt?rymi rzeczami daje rade mimo i? po Angielsku lecz wiadomo po Polsku o wiele ?atwiej
Stworzy?em SetPlayerCheckpoint(playerid, Float:x, Float:y, Float:z, Float:size) Razem ze swoimi koordynatami wygl?da to tak w "public OnPlayerSpawn(playerid)" zgadza si? ? Gdy wchodz? do ammunition widz? sw?j Checkpoint lecz z dalszymi podpunktami jest troszk? trudniej ^^
Napisz teraz komend? dzi?ki kt?rej grasz dostanie bro?, albo zostanie poinformowany ?e nie ma wystarczaj?co pieni?dzy.
edit: Je?eli nie wiesz jak co? zrobi?, nie kr?puj si? pyta?
Nie wiem czy chodzi?o Ci dok?adnie o co? takiego ;d
Tylko za bardzo nie wiem co dalej. Zrobi?em zwyk?? komend? na kupno Silenced 9mm za 5000$ .
Tylko nie wiem jak zrobi? np. bronie do wyboru w GUI po wej?ciu w marker
teraz zr?b include streamera i stw?rz marker dla wszystkich graczy przy inicjowaniu gamemodu i zr?b ?eby komend? mo?na by?o odpala? tylko w checkpoincie, kiedy to zrobisz zmie? komende na odpalanie GUI i brawo zrobi?e? sklep w GUI w??czaj?cy si? po wej?ciu w dany marker.
Hmm spokojnie zwolnij troszeczke Nic nie zrozumia?em przypominam ?e robi? to pierwszy raz i niestety jestem zielony nic nie zrozumia?em.. mo?e tak krok po kroku i chodzi mi dok?adniej o to ?e wystarczy wej?? w ten marker bez wpisywania komendy i automatycznie wy?wietla si? tabela/gui z broniami do kupienia najlepiej przez ca?y okres gry taka na spawn ?e zostaje nawet po ?mierci .
Rozumiem ?e starasz si? wyt?umaczy? mi wszystko jak najpro?ciej lecz czy jeste? w stanie opisa? dok?adniej jak mam si? za to zabra? ?;d
W Sumie ju? mam wielk? g?ow? od tego lecz mam nadzieje ?e jako? sobie z tym poradz? . Oczywi?cie widz? ?e starasz si? pom?c na wszelkie sposoby wi?c pifka z g?ry lec?