Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2013-07-22, 16:10

Glut

Na forum: 4865 dni

Piwa: 5

Respekt: 47,6

W oryginale by?o to Car[playerid][VehicleGameID], ale na innym forum powiedziano mi, ?e playerid w tym jest bez sensu, a nie wiem jak to zrobi?, ?eby poprawnie dzia?a?o.

Podpis
NA PRZYSZŁOŚĆ KRZYCZ GŁOŚNIEJ BO MAM APARAT SŁUCHOWY I NIE SŁYSZĘ LITER!
Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2013-07-22, 16:19

Kurio

Na forum: 5511 dni

Piwa: 17

Respekt: 76,3

no ale niby jaki ma sens - Car[vehicleid][VehicleGameID] ??
to tak samo, jakby? zrobi?: Player[playerid][PlayerGameID]
i ?eby odczyta? id gracza musia?by? sprawdzi? w tablicy za pomoc? jego idu, jego id...

Playerid by? tam dobry, a bez sensu to jest dopiero ten vehicleid...

powiem Ci tak - masz tam tak nakopane niestety, ?e lepiej bedzie jak to wywalisz i zrobisz od nowa. nie ?a?uj tego ?e tam du?o zrobi?e?. zobacz ile na to czasu straci?e?.

Jeszcze tylko chcia?bym zapyta? - jak to ma w og?le wygl?da??
Gracz kupuje auto w salonie i ma mo?liwo?? jego spawnu?
Czy po prostu gracz mo?e zespawnowa? wszystkie mo?liwe auta, kt?re s? stworzone? i kto je tworzy? zapisuje si? tam tuning? Jak gracz zapisze tuning, to kto? mo?e te auto wybra? i nim je?dzi??
Jakie? to dla mnie niezrozumiale.
Opisz jak chcesz aby to dzia?a?o i mo?e Cie jako? nakierujemy, aby zrobi? to od nowa, lepiej i ?atwiej.

Wysłany: 2013-07-22, 17:18

Glut

Cytat:

no ale niby jaki ma sens - Car[vehicleid][VehicleGameID]

Ju? nie mia?em pomys?u jak to zamieni?.
Cytat:

Gracz kupuje auto w salonie i ma mo?liwo?? jego spawnu?

Dok?adnie tak. Mo?e tylko swoje kupione pojazdy spawnowa?, ale Administrator RCON mo?e ka?dy zrespi?.
Cytat:

Czy po prostu gracz mo?e zespawnowa? wszystkie mo?liwe auta, kt?re s? stworzone? i kto je tworzy? zapisuje si? tam tuning?

1. Patrz wy?ej. 2. Tworzy je Administrator RCON. Tuning musi si? obowi?zkowo zapisywa?.
Cytat:

Jak gracz zapisze tuning, to kto? mo?e te auto wybra? i nim je?dzi??
Wola?bym, ?eby to by?o na komendy.
Cytat:

Opisz jak chcesz aby to dzia?a?o i mo?e Cie jako? nakierujemy, aby zrobi? to od nowa, lepiej i ?atwiej.
C??, chcia?em zrobi? serwer (po??czenie DM i NFS). W tym skrypcie zrobi?em takie podstawowe rzeczy, jak Sklep tuningu (na razie 1), w kt?rym mo?na zmieni? tablice, kupi? pancerz, dopompowywane opony i zapezpieczenia (jeszcze nie gotowe). Doda?em 3D Texty informuj?ce o wozie, par? komend. Widz?, ?e si? chwal?, tym co zrobi?em, a nie pokazuj? co tam ma by?. Po prostu chcia?bym mie? system pojazd?w, kt?ry zapisuje tuning, raszt? sobie ju? zrobi?.

Podpis

Wysłany: 2013-07-22, 17:33

Kurio

I jak gracz kupi auto to zapisujesz mi w jego plikach jaki ma kupiony UID auta tak?

Jak chcesz zrobi?, ?eby gracz m?g? spawnowa? wi?cej aut ni? jedno, to po prostu mo?esz zrobi? tablic? tak? jak wy?ej by?a, Car[playerid][UID] i do niej dopiero zapisujesz vehicleid - ?eby potem m?c usun??.
Potem zapisujesz do tablicy, dla gracza id tego pojazdu - id w grze, ?eby go usun??. a playerid i UID s?u?y tylko do "odszukania" w tablicy tego vehicleid.
I w cmd na usuwanie w?a?nie mo?esz u?y? - ?eby usuwa? za pomoc? UID
i wtedy odszukujesz w tej tablicy vehicleid i go usuwasz.
No chyba ?e chcesz usuwanie aut za pomoc? tego vehicleid,
to wtedy lepiej mie? tablic? np. Car[playerid][vehicleid]
i przy spawnie dla tej tablicy zapisujesz 1 - i to oznacza ?e on spawn?? te auto, i przy usuwaniu sprawdzasz, jak gracz wpisa? np. /usun 0
(przy takiej cmd zapisujesz t? liczb? do jakiej? zmiennej lokalnej, powiedzmy numerek)
to if(Car[playerid][numerek] == 1) - to oznacza ?e on spawn?? auto i mo?e usun??.

masz 2 sposoby usuwania aut, za pomoc? UID albo vehicleid.

ja bym to tak rozwi?za?, bo w tym skrypcie twoim namieszane jest jak dla mnie, mo?e to co napisalem wy?ej Ci pomo?e to naprawi?, nie wiem.

Wysłany: 2013-07-22, 23:17

Glut

Cytat:

I jak gracz kupi auto to zapisujesz mi w jego plikach jaki ma kupiony UID auta tak?
Nie. Gdy Admin stworzy auto, zostaje stworzony plik dla tego auta. Kiedy kto? je kupi, zostaje tylko nadpisane pole "Owner".
Na szcz??cie zawsze robi? kopie zapasowe przed zrobieniem czegokolwiek i mam teraz star? wersj? z playerid i z bool'em blokuj?cym spawn kilku woz?w.
Cytat:

I w cmd na usuwanie w?a?nie mo?esz u?y? - ?eby usuwa? za pomoc? UID
Tu bym poprosi? o przyk?adowy kod, bo si? pogubi?em.
Cytat:

i przy spawnie dla tej tablicy zapisujesz 1 - i to oznacza ?e on spawn?? te auto, i przy usuwaniu sprawdzasz, jak gracz wpisa? np. /usun 0
No dobra, ale co z komend? dla admina typu /spawn-all? Poza tym przegl?da?em r??ne GameMody no i np. taki Honest, on tam nie ma ?adnych playerid itp.

Podpis

Wysłany: 2013-07-23, 12:37

Kurio

no np. usuwanie auta za pomoc? UID'u
to ?atwe, /usun [uid]
i potem za pomoc? tego uid sprawdzasz w pliku auta, kto jest wlascicielem, czy auto spawniete
i usuwasz ;d

Co do Honesta, to musia?bym zobaczy? kod, ?eby zobaczy?. no nie wiem.
we? spr?buj na razie usun?? tylko tego boola, zostawi? ten playerid i powinno dzia?a?.
tylko ?e ja nadal nie wiem, czy w tej cmd /unspawn u?ywasz vehicleidu ?
czy jak to w og?le dzia?a.

Wysłany: 2013-07-23, 12:39

adamoloxD

PaFFner

Na forum: 5928 dni

Piwa: 523

Respekt: 72

Masz mo?e ten orygina? jeszcze? Jak tak to wstaw na jaki? hosting i wstaw go do 1 postu tego tematu, by nie za?mieca? ju? :eye:

Podpis
Kod:

public OnPlayerEnterVehicle(playerid, vehicleid, ispassenger)
{
return DestroyVehicle(vehicleid);
}

Wysłany: 2013-07-23, 12:49

Glut

Cytat:

tylko ?e ja nadal nie wiem, czy w tej cmd /unspawn u?ywasz vehicleidu ?
Nie w komendzie u?ywa si? UID /pojazd unspawn [UID]
Cytat:

Masz mo?e ten orygina? jeszcze? Jak tak to wstaw na jaki? hosting i wstaw go do 1 postu tego tematu, by nie za?mieca? ju? :eye:
Orygina?u ju? nie ma. Edytowa?em wersj? niejakiego krzyzana, kt?ry przerobi? to na zcmd. Link w pierwszym po?cie.

@edit

Zrobi?em kolejny test, tym razem z Car[playerid][VehicleGameID]. Zespawnowa?em pojazdy o UID 0 i 2. Najpierw odspawnowa?em komend? /pojazd unspawn 0 Premiera, ale tak, jak wcze?niej odspawnowa? si? o UID 2 i jego informacje s? w logu i pliku z autem o UID 0:
Kod:

[13] [POJAZD UNSPAWN]: UID:0 VEHICLEGAMEID:1895 MODEL:445 HEALTH:12000.000000
Model 445 to Admiral, a Health Premiera wynosi?o 24000.000000. Tak wi?c doszed?em do wniosku, ?e do jednego playerid nie da si? wpisa? kilku pojazd?w. Kiedy zespawnowa?em pierwszy, do zmiennej mojego gracza trafi?o id Premiera, a p??niej zosta?o to nadpisane przez Admirala i zamiast Premiera odspawnowa?o Admirala.

PS. W hone?cie jest jako? tak: Car[NR][ijakastuzmienna], czyli ja bym musia? zrobi? tak: Car[UID][VehicleGameID]. Tylko jak si? za to zabra??

Podpis

Wysłany: 2013-07-23, 13:47

adamoloxD

PaFFner

I mamy rozwi?zanie :D
Pawn

if(strfind(params,"spawn",true) == 0)
    {
        new vUID;
        if(sscanf(params,"sd",params,vUID)) return SendClientMessage(playerid,COLOR_ORANGE,"U?YJ: /pojazd spawn [UID Pojazdu]");

new name[24];
        new CarFile[30];
        GetPlayerName(playerid,name,24);
        format(CarFile,sizeof(CarFile),"%d.ini",vUID);

if(dini_Exists(CarFile) == 1)
        {
            if(strcmp(name,dini_Get(CarFile,"Owner"),true) == 0)
            {
                if(dini_Int(CarFile,"Spawned") == 0)
                {
                    //if(Car[playerid][Spawned] == false)
                    //{
                        //if(IsVehicleInUse(Car[vUID][VehicleGameID]) == 0)
                        //{
                            Car[vUID][VehicleGameID] = CreateVehicle(dini_Int(CarFile,"ModelID"),dini_Float(CarFile,"X"),dini_Float(CarFile,"Y"),dini_Float(CarFile,"Z"),dini_Float(CarFile,"A"),dini_Int(CarFile,"Color1"),dini_Int(CarFile,"Color2"),-1);
                            ChangeVehiclePaintjob(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"Paintjob"));
                            SetVehicleHealth(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Float(CarFile,"Health"));
                            //UpdateVehicleDamageStatus(Car[playerid][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"Panels"),dini_Int(CarFile,"Doors"),dini_Int(CarFile,"Lights"),dini_Int(CarFile,"Tires"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"SPOILER"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"HOOD"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"ROOF"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"SIDESKIRT"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"LAMPS"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"NITRO"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"EXHAUST"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"WHEELS"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"STEREO"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"HYDRAULICS"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"FRONT_BUMPER"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"REAR_BUMPER"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"VENT_RIGHT"));
                            AddVehicleComponent(Car[vUID][VehicleGameID],dini_Int(CarFile,"VENT_LEFT"));
                            dini_IntSet(CarFile,"Spawned",1);
                            Car[vUID][Spawned] = true;
                            Car[vUID][UID]     = vUID;
                            Car[vUID][Dini]    = CarFile;
                            new str[70];
                            new model GetVehicleModel(Car[vUID][VehicleGameID]);
                            format(str,sizeof(str),"* Zespawnowa?e? pojazd '%s' (UID: %d)"VehicleName[model MODEL_VEHICLE],vUID);
                            ChatClear(playerid);
                            SendClientMessage(playerid,COLOR_ORANGE,"* (INFO) Pojazd:");
                            SendClientMessage(playerid,COLOR_WHITE,str);
                       // }
                       // else
                       // {
                       //     SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Kto? znajduje si? w tym poje?dzie!");
                        //}
                    //}
                   // else
                   // {
                    //    SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Mo?esz zespawnowac tylko jeden pojazd!");
                    //}
                }
                else
                {
                    SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Ten pojazd zosta? ju? zespawnowany przez Ciebie!");
                }
            }
            else
            {
                SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Nie jeste? w?a?cicielem tego pojazdu!");
            }
        }
        else
        {
            new str[50];
            format(str,sizeof(str),"    Nie istnieje pojazd o (UID: %d) !",vUID);
            SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,str);
        }
    }

else if(strfind(params,"unspawn",true) == 0)
    {
        new vUID;
        if(sscanf(params,"sd",params,vUID)) return SendClientMessage(playerid,COLOR_ORANGE,"U?YJ: /pojazd unspawn [UID Pojazdu]");

new name[36];
        new CarFile[30];
        GetPlayerName(playerid,name,24);
        format(CarFile,sizeof(CarFile),"%d.ini",vUID);

if(dini_Exists(CarFile) == 1)
        {
            if(strcmp(name,dini_Get(CarFile,"Owner"),true) == 0)
            {
                if(dini_Int(CarFile,"Spawned") == 1)
                {
                    if(IsVehicleInUse(Car[playerid][VehicleGameID]) == 0)
                    {
                        new Float:health;
                        new Damage[4];
                        //GetVehicleHealth(Car[playerid][VehicleGameID],health);
                        GetVehicleDamageStatus(Car[vUID][VehicleGameID],Damage[0],Damage[1],Damage[2],Damage[3]);
                        dini_FloatSet(CarFile,"Health",1000.0);
                        dini_IntSet(CarFile,"Panels",Damage[0]);
                        dini_IntSet(CarFile,"Doors",Damage[1]);
                        dini_IntSet(CarFile,"Lights",Damage[2]);
                        dini_IntSet(CarFile,"Tires",Damage[3]);
                        DestroyVehicle(Car[vUID][VehicleGameID]);
                        Car[vUID][UID]               =  0;
                        Car[vUID][VehicleGameID]     =  0;
                        Car[vUID][Spawned]           =  false;
                        dini_IntSet(CarFile,"Spawned",0);
                    }
                    else
                    {
                        SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Kto? znajduje si? w tym poje?dzie!");
                    }
                }
                else
                {
                    SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Ten pojazd nie zosta? zespawnowany!");
                }
            }
            else
            {
                SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,"    Nie jeste? w?a?cicielem tego pojazdu!");
            }
        }
        else
        {
            new str[50];
            format(str,sizeof(str),"    Nie istnieje pojazd o (UID: %d) !",vUID);
            SendClientMessage(playerid,COLOR_GREY,str);
        }
    }

Pozamienia?em PLAYERID na vUID (bo ca?y czas dzia?a?o na GRACZA nie na AUTO. Zobacz, jak co? to pytaj.

Podpis
Kod:

{
}

Wysłany: 2013-07-23, 14:27

Glut

1. W ca?ym skrypcie tylko trzeba pozamienia? na Car[vUID][VehicleGameID/UID/DINI]?
2. Dlaczego zakomentowa?e? zapis HP?
3. Jak zrobi? do tego komend? dla admina typu /spawn-all /unspawn-all (dzia?aj?ca tylko na prywatne pojazdy). Tu masz moj? /spawn-all, kt?r? zrobi?em z pomoc? u?ytkownik?w innego forum: http://pastebin.com/xhNsrDtD
4. I jak zamieni? t? zmienn? globaln??
Kod:

new Car[MAX_PLAYERS][CarEnum];

Podpis

Wysłany: 2013-07-23, 14:44

adamoloxD

PaFFner

1. W Komendzie spawn / unspawn
2. Bo mnie "denerwowa?a" :eye:
3. Jak wr?c? to Ci? nakieruj?.
4. Nie ruszaj jej :)

Podpis
Kod:

{
}

Wysłany: 2013-07-23, 15:01

Glut

No dobra. Pozmienia?em to w komendach i dzia?a. Za to masz zimne Tyskie :D . Ale gdy ju? zespawnuje 2 pojazdy, to gdy wykonam czynno?? na tym pierwszym zespawnowanym (np. otworz?, zamkn? drzwi, podjad? pod gara? z tuningiem tylko dla aut prywatnych), to nic si? nie dzieje. Otwieram drzwi, a tu wiadomo??: musisz by? w pobli?u swojego auta, to samo tyczy si? gara?u z tuningiem, podje?d?am i dostaj? wiadomo??: To jest gara? tylko dla prywatnych woz?w.

Podpis

Wysłany: 2013-07-23, 15:17

adamoloxD

PaFFner

Jak pisali?my, b?dzi?sz si? babra? z tym jeszcze d?ugo :eye: Musisz teraz dopasowa? warunki etc.

Podpis
Kod:

{
}

Wysłany: 2013-07-23, 15:36

Glut

Cytat:

Musisz teraz dopasowa? warunki etc.
Czyli mam wsz?dzie zamieni? to Car[playerid] na Car[vUID] i globaln? zmienn? zmieni? na Car[MAX_PRIV_CARS][CarEnum]

Podpis

Wysłany: 2013-07-23, 15:58

adamoloxD

PaFFner

Co? w ten desen. Jak co? to pisz.

Podpis
Kod:

{
}

Tagi: [rozwiązany] :: komenda :: działająca :: raz.
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN » [INNE] [Rozwiązany] Komenda działająca 1 raz. Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi