Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2018-09-09, 15:40

GrzybcioPL00

Uczeń LUA Pomagacz

Na forum: 3499 dni
Nick w MP: Siwexx

Piwa: 17

Respekt: 50

Cze?? tak jak w temacie mam takie pytanie :D Jak s?dzicie, czy op?aca si? stawia? serwer na ACL i niekt?re elementy na MYSQL typu przecho lub pojazdy? Bo nie znam si? na mysql a nie ma mi kto pom?c :( Nie wiem jaka jest wasza opinnia czekam na odpowied? :) Z g?ry dzi?ki i ch?tnie z wami podyskutuje .

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2018-09-09, 18:15

Wilq

Na forum: 4428 dni

Piwa: 739

Respekt: 1225,8
Respekt: 1225,8

Wed?ug mnie ACL jest o tyle wygodne, ?e nie musisz tworzy? elementDat na rangi tylko w ACL, kilkoma klikni?ciami tworzysz sobie grup? czy nawet kilka grup.
Na pewno je?li zrobisz zabezpieczenia na ACL, gracze (przynajmniej Ci, kt?rzy s? w jakiej? grupie) powinni mie? konta. Mo?esz to bez problemu doda? do panelu logowania bo MTA ma ju? wbudowany sw?j system kont, kt?ry jest ?atwy w obs?udze.
MySQL to na pewno zapis pojazd?w, co do zapisu statystyk kont mo?esz u?y? zapisu danych na koncie gracza, kt?ry jest zalogowany (setAccountData, getAccountData).

Gdybym stawia? sw?j serwer, zrobi?bym w?a?nie jak opisa? wy?ej, daj zna? co ty uwa?asz i jakie rozwi?zania preferujesz. Dzia?anie na MySQL nie jest te? jakie? arcy-trudne, ?atwe do poj?cia.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
GrzybcioPL00
Wysłany: 2018-09-09, 21:03

Norbert1234

Nie umiem w LUA

Na forum: 3987 dni
Nick w MP: Gusterowskyy

Piwa: 242

Respekt: 60

GrzybcioPL00, Szczerze m?wi?c jak dla Ciebie to komfort, to pisz jak uwa?asz,tylko s? wady i zalety.

No bo w bazie jest og?lnie wygodniejsze korzystanie, zapis aut, kont, przecho, frakcje i inne pierdo?y, zr?b pod sql, bo to bez sensu stawia? na ACL, poniewa? to te? "pono?" spowalnia serwer, nie wiem jak w praktyce, bo nie otworzy?em jeszcze, ale no jak patrz?c, to faktycznie, mo?e to by? zb?dne obci??enie. Sql to sql, ludzie teraz pod to robi?, no bo wygodne. Wybierz sam, ja Ci wyt?umaczy?em, tak po "wie?niacku" kolega wy?ej profesjonalnej ( ma ?eb) XD, a tak naprawd? m?wi? ?yciowo. Tak?e wiesz, je?li mam podsumowa?

ACL< MYSQL

Po prostu jest wszystko przejrzyste, a na nauke nie stracisz, bo si? przydaje te? w innych j?zykach, tak?e wiesz.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
GrzybcioPL00
Tagi: rpg :: acl
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi