Witam! Dzi? postanowi?em wykaza? si? troch? i napisa? poradnik jak postawi? serwer, kt?ry nie zas?uguje na miano pseudo serwera. Zatem zaczynajmy. Do stworzenia poradnika wzi??em kilka serwer?w, kt?re zjad?.
Nazwa serwera Ka?dy wie, ?e wyb?r nazwy to powa?na sprawa, ale nie a? tak. Wystarczy chwil? kreatywno?ci i ju?. Po co si? o?miesza?? Nazwa powinna by? jednoj?zyczna i zach?caj?ca.
Czego si? wystrzega?:
- ??czenia kilku j?zyk?w w nazwie serwera, np. Polski Hard Truck,
- Wybierania nazwy, kt?ra ju? by?a, np. Polski Truck Serwer (Obecnie ko?o 10 na li?cie Truck?w),
- ??czenia kilku dziedzin w jedno, np. Polski Trucko DM RP.
Gamemod serwera Jest to g??wne "serce" serwera, bo od niego zale?y czy b?d? gracze czy nie. Mapa nie powinna by? z internetu. Nie powinna, ale wi?kszo?? i tak ma z internetu, ale przerobione. Inni, kt?rzy wierz? w siebie wol? wyda? te 30z? i odkupi? od jakiego? serwera map?. M?j serwer, kt?ry mia? po 25/30 graczy by? na mapie Zmy?laka, ale tak j? przerobi?em, ?e nikt nie wiedzia?.
Czego si? wystrzega?:
- Dodawania mapy, bez zmieniania danych, np. Polski Super Truck,
- Zmieniaj?c autora w mapach pobranych z internetu. Nie b?d? dawa? przyk?adu, bo za du?o ich,
- Wmawiania innym, ?e mapa jest pisana od 0, jak ka?dy widzi, ?e jest na necie.
Obiekty serwera Tutaj za bardzo nie b?d? si? rozpisywa?, bo to jasna sprawa. Obiekty powinny by? estetyczne i przejrzyste. Nie powinno by? ich za du?o ko?o siebie, poniewa? mo?e gracza zcrashowa?. Najlepiej jak si? samemu nie umie poprosi? jakiego? koleg? o pomoc.
Czego si? wystrzega?:
- Dodawania krzywych obiekt?w,
- Stawiania bezsensownych obiekt?w, np. Przy drodze na wsi stawia? palmy czy Burgery.
Rozrywka na serwerze To bardzo wa?na cz??? serwera. Musimy postawi? sobie zadanie czego chcemy na nim. Czy akcja ma toczy? si? w jakim? miasteczku, czy mo?e w jakim? stanie. Trzeba si? okre?li? co ma by? robione na serwerze. Spokojna akcja czy raczej szalona zabawa? ?ycie truckera? Od Was zale?y, wa?ne ?eby by?a akcja i co? si? dzia?o.
Forum serwera Forum, czyli miejsce do pisania post?w dotycz?cych ?ycia serwera, ale te? wirtualne miejsce do prowadzenia rozm?w na inne tematy. Powinno by? przejrzyste z ?adnie wykonanym stylem. R?wnie?, je?eli planujemy jaki? projekt, kt?ry ma si? cieszy? powodzeniem nale?y zakupi? domen? typu .pl.
Czego si? wystrzega?:
- Zak?adania for na czo.pl, cba.pl, prv.pl, friko.pl.
Reklama serwera Jest to cz???, w kt?rej pokazujemy nasz serwer innym u?ytkownikom portali. Powinna by? ona tre?ciwa i wyczerpuj?ca. Nale?y w niej uwzgl?dni? cechy serwera, napisa? co si? dzieje, kto tym wszystkim zarz?dza. Mo?na do??czy? jakie? obrazki, kt?re przyci?gaj? oko.
Czego si? wystrzega?:
- Pisania reklam w postaci kopiowania danych z "Server Info",
- Kopiowania cz??ci tekstu z innych reklam,
- Pisania jaki to nasz serwerek nie jest pr0OoOo EE33LoO.
Totalna ?enada serwera Wymieni? jakie, bo szkoda s??w.
- Sprzedawanie admin?w,
- Sprzedawanie score
- Dziecinne zachowanie administracji.
- Spamowanie na innych konkurencyjnych forach reklam? serwera.
Poradnik napisa?em ja, czyli Kaczor3k. Zakazuje kopiowania go na inne fora bez mojej wiedzy. Zapraszam te? do wys?uchania nutki, http://www.youtube.com/watch?v=pESsKRCg6pQ . Je?eli mo?na to prosi?bym o przyklejenie tego tematu, bo coraz wi?cej serwer?w to ?enadka, ?enadka, ?enadka, ?enadka, ?enadka, ?enadka
Pozdrawiam, Aleksander, Kaczor3k.
Ostatnio zmieniony przez Kaczor3k 2011-06-17, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko ?adnie opisane. My?l?, ?e przyda si? osob? kt?re pierwszy raz b?d? zak?ada?y serwer i b?d? chcieli mie? jak?? tam cz?stk? poparcia.
Niestety, to ju? od administracji nie zale?y - to gracze zazwyczaj spamuj? na innych forach aby zdoby? graczy. Zarz?d raczej nie jest na tyle g?upi.
Co do for...
Co fakt, to fakt - ludzie nie lubi? wchodzi? na darmowe fora, gdy? s? przepe?nione reklamami itp. Zak?adaj?c forum (portal lub inne) na proserwer czy innym dobrym hostingu, na pewno zdob?dziesz wi?cej graczy.
Piwo leci.
Podpis
Pomogłem? Daj piwo lub punkt reputacji.
-= Gie eRU Be eS O eN =-
Nie przesadzaj, m?j pierwszy serwer za?o?y?em w?a?nie w tym wieku*.
Postawi?em serwer na pobranej, ale nie znanej i zarazem dobrej jako?ci mapie.
Zaprosi?em kilku znajomych, przeprowadzi? si? do nad pewien klan, a ja uczy?em pisa? si? skrypty i budowa? obiekty.
W ten spos?b po paru tygodniach serwer prawie ca?y czas by? pe?ny...
*wtedy to by?a wersja 0.2x czy tam 0.2a i nie by?o pokemon?w w sampie
Kaczor3k, chyba nie chodzi?o Ci o wiek, lecz zachowanie administracji Poniewa? czego tu si? innego spodziewa? ludzi, kt?rzy maj? po 20 lat Oni ju? nie graj? w SA:MP. Chyba, ?e czasami
Z pocz?tku nie wiedzia?em jak mo?na napisa? poradnik "tworzenia w?asnego serwera".
Szkoda tylko, ?e dalej nie wiem. Przejd?my do rzeczy. Pierwsz?, z?ot? zasad? jest to, ?e nie ma takiej mo?liwo?ci, aby wszystko by?o pi?knie, jak leci to wed?ug Twoich porad. Serwer jest jak kwiat, trzeba dobrze go piel?gnowa?, ?eby nie umar?.
G??wno prawda.
Pomyli?e? si? chyba, w?a?nie wprowadzasz w b??d przysz?ych tw?rc?w, zamiast postawi? na zabaw? graczy maj? postawi? na gamemode? ?mieszne.
Nie gramy na mapie, a na gamemode. Kwestia wyboru mi?dzy pisaniem w?asnego GM, a pobranie gotowego z Internetu to nie jest wa?na sprawa. ?eby produkt si? sprzedawa? trzeba go po prostu dobrze rozreklamowa? i prowadzi? jego mark?. W?asny gamemode to dodatek dobrze ?wiadcz?cy o naszym serwerze.
Jak stawiasz obiekty i uwa?asz, ?e gracz b?dzie do?wiadcza? crashe po za du?ej ich ilo?ci, to nie potrafisz dodawa? obiekt?w.
Chyba kr?tko, zwi??le i na temat. Nie oszukujmy si? - tej wyczerpuj?cej nikt nie przeczyta, a chyba nie chcemy, ?eby nasza praca posz?a na marne?
Je?eli chcesz, ?eby ten w?tek zosta? przyklejony to chyba napisz? w?asny, bardziej poprawny.
Gdyby? wykaza? si? inteligencj?, kt?r? masz i jarasz si? tym zauwa?y? by? w pierwszym po?cie co napisa?em. "jak postawi? serwer, kt?ry nie zas?uguje na miano pseudo serwera."
Nie wiesz, bo napisa?em to na zbyt wielkim poziomie dla Ciebie.
Zdziw si?, ?e mo?e.
, dzi? podlej? m?j serwer, bo umrze.
S? dwa punkty. Jeden odnosi si? do GM'a, a drugi do postawienia rozrywki. Widocznie ?le czyta?e? m?j poradnik.
Gra?em na bardzo du?ym serwerze i co 3 osoba dostawa?a crashe z tego powodu, wi?c nie kituj mi tu specjalisto za dych?.
Masz przyk?ady swoich kr?tkich reklam: Kliknij , Kliknij .
Analiza Twojej wypowiedzi rzuca mnie o ziemi?, Basta.
Chyba nie potrafi?e? wyt??y? bardziej swojego umys?u w kierunku porozumienia si? ze mn? i poprawienia swoich karygodnych b??d?w, a wolisz jecha? we mnie hejtem, co Ci nie wychodzi.
W?a?nie jest o tym poradnik, bo by mi si? przyda??
A co do reklamy serwera to powinien by? kr?tki opis (4/5 linijek, te najwa?niejsze sprawy) i ss obiekt?w tych najlepszych kt?re zach?caj? i to wystarczy Wiadomo ?e lektury na 50 linijek nikt nie b?dzie chcia? czyta?
Nie ma sposobu na dobry serwer. Ka?dy projekt jest inny i bywaj? r??ne przypadki, kt?re ?aden podr?cznik, ani zapalony tutorialo-pisarz nie opisze. Moim zdaniem z?ot? zasad? musi by? pewna ekipa, kt?ra si? zna i rozumie siebie nawazjem oraz oczywi?cie ma pe?ne zaufanie. Dlatego jeszcze N$G stoi, bo kieruje tym jedna osoba, kt?ra do siebie ma w c*** pewno?ci i zaufania.