Witam, chcia?bym aby kto? mi m?g? powiedzie? sk?d m?g?bym ?ci?gn?? najnowsz? wersj? LUA i stron? z poradnikami i wyt?umaczy? czy robienie w LUA jest trudniejsze ni? w pawno. Za pomoc
?ci?gn?? LUA? LUA to nie program tylko j?zyk programowania.
To tworzenia skrypt?w do MTA w LUA polecam Notepad++ ,a funkcje znajdziesz na http://wiki.mtasa.com/.
Ja ci polecam specjalnie zrobiony do mta program, MTASE (Multi Theft Auto Script Editor) tak jak w programie pawno po prawej stronie umieszczone sa funkcje. Jesli strona mta bedzie dzialala, podam ci link.
Tam gdzie masz zainstalowane MTA w "server\mods\deathmatch\resources\" robisz folder o jakiejs nazwie, pozniej w "server\mods\deathmatch\" w pliku mtaserver.conf dodajesz:
.
W tym folderze co utworzyles tworzysz plik meta.xml, nastepnie wklejasz w nim cos takiego:
Pozniej tworzysz plik nazwa.lua (jaki podales w meta.xml) i tam wklejasz jakis kod skryptu. Napisalem tak szybko, lecz mam nadzieje ze zrozumiales ;>