Pytanie nr 10 (ostatnie):
[info=r]Stw?rz klas? oraz Obiekty w klasie, klasa ma si? nazywa? "MetaTestingLUA" a obiekty w niej: player1 z warto?ci? 19,vehicle1 z warto?ci? 25,Element1 z warto?ci? obiektu vehicle.[/info]
Takie ma?e sprostowanie - nie jestem autorem pyta?, tak wi?c nie jestem w stanie okre?li?, czy pytanie 10 jest rzeczywi?cie niekompletne/niejasne. Podsumowuj?c ca?o?? - jeste?my zmuszeni poczeka? na podanie wynik?w z pewnych przyczyn, lecz wkr?tce mam nadziej?, ?e zako?czymy konkurs. Je?li ostatnie pytanie jest b??dne, to zostanie ono anulowane.
Cze??! Na wst?pie chcia?bym przeprosi? za ogromne zamieszanie z konkursem. Niestety, ale osoba prowadz?ca nie wywi?za?a si? z umowy. Nie b?dziemy si? rozpisywa? na ten temat, przejd?my do wynik?w konkursu. Pytania 9 oraz 10 nie zosta?y wzi?te pod uwag?, poniewa? nie by?y one odpowiednio sformu?owane.
1. Jakiej strony pliku u?yjemy do stworzenia okna GUI?
Odpowied?: Client
2. Co mo?e by? powodem braku efektu po u?yciu funkcji np warpPedIntoVehicle?
Odpowied?: Brak u?ycia spawnPlayer
3. Kiedy powsta? j?zyk LUA i do czego by? zaprojektowany?
Odpowied?: Powsta? w 1993 roku do rozszerzenia funkcjonalno?ci aplikacji
4. Podaj r??nic? mi?dzy pairs a ipairs?
Odpowied?: Pairs zwraca wszystkie znaki, a ipairs tylko dan? warto??
5. Co si? stanie je?li w opcjonalnym argumencie skali funkcji dxDrawText nadamy liczb? mniesz? ni? zero?
Odpowied?: Dostaniemy odbicie lustrzane wy?wietalnego tekstu, poniewa? warstwa si? wyskaluje na ujemn? co silnik odczyta w postaci lustra
6. Za pomoc? jakich funkcji, mo?emy rozpozna? znak "-" oraz wyeliminowa? go z kodu?
Odpowied?: string.find oraz string.gsub
7. Wgraj liczb? 100 do tablicy asocjacyjnej o dowolnej nazwie oraz podaj formu?? jego pobrania.
Odpowied?: local nazwa={liczba=100} - formu?a pobrania: nazwa.liczba
8. Jakiej funkcji u?yjesz do za?adowania bibloteki lub jej uruchomienia?
Odpowied?: loadmodule
Nagrody zosta?y przyznane. Gratulujemy wszystkim i jeszcze raz przepraszamy za sp??nione wyniki!