Hejka robaczki! Wiecie co, zg?osi?em si? do was bo mam pustk? w g?owie, pomysla?em sobie zrobic ze bedac w aucie, to pokazuje mi informacje o pojezdzie przede mna, mam jeden pomysl jak to zrobic ale nie bedzie on praktyczny ;/ Chodzi mi o pobranie elementu znajdujacego sie przede mna Ktos robil takie cos i podzieli sie funkcjami ktorych uzyl? Pozdro
Musisz tylko doda? warunek sprawdzaj?cy, czy dany pojazd znajduje si? przed nami (w okre?lonych rotacjach).
Do g?owy przychodzi mi jeszcze siatka kolizji (colSphere). Przy evencie, w kt?rym element wje?d?a w siatk? pobierasz jego informacje.
Oczywi?cie podstawowe funkcje:
-- po wej?ciu przez delikwenta do pojazdu mo?na sprawdzi? czy posiada odpowiedni model pojazdu, czy pojazd posiada odpowiedni? elementDate (zale?y od Ciebie), ?eby namierzanie dzia?a?o.
(my?l?, ?e jest to optymalniejsza opcja ni? pana nade mn?)
-- pobieramy dystans pomi?dzy delikwentem a targetem, je?eli jest w wyznaczonym dystansie to wtedy pobieramy dane pojazdu targeta
My?l?, ?e w jaki? spos?b pomog?em, ja te? mistrzem nie jestem
Pytalem o fachowy spos?b, czyli np pobranie rotacji przez math.deg, takie sposoby typu isElementWithinMarker itp to wlasnie wymienilem na gorze, ze sa one denne.
Zabawa z funkcjami, to taka prowizorka, Fachowy spos?b.. obliczenia, a wi?c matematyka. By sprawdzi? czy co? znajduje si? przed Tob?. Napisz konkretniej co chcesz dos?ownie osi?gn??.
A co kolego napisa?em wy?ej? Nie chce prowizorki, nie chce te? gotowego kodu, zwyczajnie nie mam pomyslu jak do tego sie zabrac, zrobilem juz ten system, wszystko smiga ale nadal nie jest to co chcialem gdy patrze w kod - jest on zbyt prosty i zbyt amatorski. Po prostu jesli robiles juz takie cos, czyli wczytywanie elementu przed Toba przez funkcje matematyczne i jak to mowiles - obliczenia, to nakieruj prosze na przyklady oblicze?.
Sprawdzi? czy pojazd znajduje si? przed graczem, nie wa?ne w kt?r? stron? jest odwr?cony, tylko czy znajduje si? przed graczem (w zale?no?ci od obrotu gracza) mo?na sprawdza? za pomoc? wektor?w, ale wektory w mta s? niestety ma?o optymalne. Dlatego najlepsz? metod? b?d? r?czne obliczenia na go?ych warto?ciach, bez definiowania ich jako wektor.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wektor#Wektor_jednostkowy interesuje Ci? wektor jednostkowy i d?ugo??. W twoim przypadku wektorem bazowym (e we wzorze) b?dzie przednia macierz gracza. Ostatecznie warunek, je?li d?ugo?? znormalizowanego wektora jest > 0 to znaczy, ?e pujazd znajduje si? przed graczem, je?li jest <= 0 to znajduje si? na r?wni lub za graczem.