Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2019-08-09, 12:27

MeeShuffle

Programista/Grafik

Na forum: 4394 dni
Nick w MP: Shuffle

Piwa: 8575

Respekt: 535,3

Hejka robaczki! Wiecie co, zg?osi?em si? do was bo mam pustk? w g?owie, pomysla?em sobie zrobic ze bedac w aucie, to pokazuje mi informacje o pojezdzie przede mna, mam jeden pomysl jak to zrobic ale nie bedzie on praktyczny ;/ Chodzi mi o pobranie elementu znajdujacego sie przede mna :) Ktos robil takie cos i podzieli sie funkcjami ktorych uzyl? Pozdro

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2019-08-09, 14:10

Wilq

Na forum: 4428 dni

Piwa: 739

Respekt: 1225,8
Respekt: 1225,8

Zobacz na t? funkcj?:

Więcej informacji znajdziesz w Wikipedii MTA:

getNearestVehicle

Musisz tylko doda? warunek sprawdzaj?cy, czy dany pojazd znajduje si? przed nami (w okre?lonych rotacjach).

Do g?owy przychodzi mi jeszcze siatka kolizji (colSphere). Przy evencie, w kt?rym element wje?d?a w siatk? pobierasz jego informacje.
Oczywi?cie podstawowe funkcje:

createColSphere

attachElements

onColShapeHit

lub

onClientColShapeHit

Wysłany: 2019-08-09, 14:27

DomineQ

lua mejster

Na forum: 3960 dni
Nick w MP: EZ3N

Piwa: 5186

Respekt: 85,8

tutaj masz rzeczy od kt?rych ja bym zacz??. Osobi?cie nie wiem czy to jest celny punkt, ale by? mo?e w jaki? spos?b Ci pomog?. :)

onVehicleEnter

-- po wej?ciu przez delikwenta do pojazdu mo?na sprawdzi? czy posiada odpowiedni model pojazdu, czy pojazd posiada odpowiedni? elementDate (zale?y od Ciebie), ?eby namierzanie dzia?a?o.

isPedInVehicle

-- sprawdzamy czy target jest w pojezdzie

getDistanceBetweenPoints3D

(my?l?, ?e jest to optymalniejsza opcja ni? pana nade mn?)
-- pobieramy dystans pomi?dzy delikwentem a targetem, je?eli jest w wyznaczonym dystansie to wtedy pobieramy dane pojazdu targeta

My?l?, ?e w jaki? spos?b pomog?em, ja te? mistrzem nie jestem :->

Podpis

Wysłany: 2019-08-09, 14:29

MeeShuffle

Programista/Grafik

Pytalem o fachowy spos?b, czyli np pobranie rotacji przez math.deg, takie sposoby typu isElementWithinMarker itp to wlasnie wymienilem na gorze, ze sa one denne.

Wysłany: 2019-08-09, 18:46

marcin778

Krytyk serwerów MTA

Na forum: 4149 dni
Nick w MP: Marcineg

Piwa: 4662

Respekt: 1436,8

Zabawa z funkcjami, to taka prowizorka, Fachowy spos?b.. obliczenia, a wi?c matematyka. By sprawdzi? czy co? znajduje si? przed Tob?. Napisz konkretniej co chcesz dos?ownie osi?gn??.

Wysłany: 2019-08-10, 15:12

MeeShuffle

Programista/Grafik

"marcin778" napisał/a:

Zabawa z funkcjami, to taka prowizorka, Fachowy spos?b.. obliczenia, a wi?c matematyka. By sprawdzi? czy co? znajduje si? przed Tob?. Napisz konkretniej co chcesz dos?ownie osi?gn??.

A co kolego napisa?em wy?ej? Nie chce prowizorki, nie chce te? gotowego kodu, zwyczajnie nie mam pomyslu jak do tego sie zabrac, zrobilem juz ten system, wszystko smiga ale nadal nie jest to co chcialem gdy patrze w kod - jest on zbyt prosty i zbyt amatorski. Po prostu jesli robiles juz takie cos, czyli wczytywanie elementu przed Toba przez funkcje matematyczne i jak to mowiles - obliczenia, to nakieruj prosze na przyklady oblicze?.

Wysłany: 2019-08-10, 19:26

marcin778

Krytyk serwerów MTA

Na forum: 4149 dni
Nick w MP: Marcineg

Piwa: 4662

Sprawdzi? czy pojazd znajduje si? przed graczem, nie wa?ne w kt?r? stron? jest odwr?cony, tylko czy znajduje si? przed graczem (w zale?no?ci od obrotu gracza) mo?na sprawdza? za pomoc? wektor?w, ale wektory w mta s? niestety ma?o optymalne. Dlatego najlepsz? metod? b?d? r?czne obliczenia na go?ych warto?ciach, bez definiowania ich jako wektor.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wektor#Wektor_jednostkowy interesuje Ci? wektor jednostkowy i d?ugo??. W twoim przypadku wektorem bazowym (e we wzorze) b?dzie przednia macierz gracza. Ostatecznie warunek, je?li d?ugo?? znormalizowanego wektora jest > 0 to znaczy, ?e pujazd znajduje si? przed graczem, je?li jest <= 0 to znajduje si? na r?wni lub za graczem.

Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Informacja o pojezdzie Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi