Witam. Mam taki problem. Mam kod na sprawdzanie czy gracz znajduje si? w punkcie. Problem w tym, ?e nawet jak si? znajduje to pokazuje info, ?e nie ejst w odpowiednim miejscu. Kod:
Tablica z punktami:
Prosze o szybk? pomoc.
Zrobi?em komend?, kt?ra teleportuje mnie w jedno z miejsc, kt?re jest w tablicy z pozycjami - wszed?em do gry i tam si? teleportowa?em, no i finalnie po paru rozkminach finalny kod zadzia?a?.
Co najwa?niejsze zauwa?y?em, ?e przed dodaniem tego else (informacja o tym, ?e jeste? w odpowiednim miejscu) nie dzia?a?o mi, ale po dodaniu else ju? zadzia?a?o i wy?wietla poprawnie - dziwne..
Po prostu musisz doda? warunek else (czyli w przeciwnym wypadku ..) i po nim napisa? kod co ma si? dzia? je?eli gracz ju? jest w odpowiednim miejscu.
Podobny temat by? ju? wa?kowany wiele razy. W tym dziale jest ponad 200 stron temat?w z problemami, naprawd? tak trudno jest poszuka? podobnego tematu zamiast pisa? kolejny?
Je?li gracz jest w punkcie ID 1, to wy?wietli mu wiadomo??, ?e nie znajduje si? w punkcie ID 0, co tak?e jest prawd?.
Kod jest taki sam jak w pierwszym po?cie tego tematu i zadzia?a tylko na pozycj? ID 0, bo je?li gracz nie b?dzie w pozycji ID 0, to zawarty return sprawi, ?e p?tla zostanie zatrzymana. Z reszt? nie tylko p?tla, a ca?y kod w komendzie/funkcji. Powinno to wygl?da? mniej wi?cej tak
Nie rozumiem po co ten wykrzyknik przed funkcj?? Chyba g??wnym za?o?eniem jest sprawdzenie, czy gracz znajduje si? w punkcie, a wy sprawdzacie czy gracz nie znajduje si? w punkcie. Ju? wy?ej pisa?em, ?e jak gracz znajduje si? w punkcie ID 1, to nie znajduje si? w punkcie ID 0, logiczne.
Co do Ciebie kolego Destinn. Rozumiem, ?e starasz si? pom?c, ale jedyne co robisz, to gotowce dla kolegi, a to mu nie pomo?e, tylko nauczy go, ?e samemu nie trzeba kombinowa?, a wystarczy napisa? temacik na gtaonline.pl i kto? mu da gotowca.