Ot?? mam dylemat . Mam neti? ok 950 mBit/s i router . Z tego co wiem to serwer si? stawia na IP zewn?trznym (takie mam) . Kumpel co ma serwa m?wi mi ze jak mam router to nie da rady . Powiedzcie czy si? da , a je?li nie to czy da sie na hamachi ? I jak ?
Damiano_xD, je?li masz IP zew. to si? da, je?eli wew. to serwer b?dzie tylko w Twojej sieci, a IP tez zalezy od rutera, ale wi?ksza cze?? ruter?w ma wew. IP, wi?c w?tpi?
Hamachi oczywi?cie, zainstaluj Hamachi, stw?rz sie? i podaj nazw? oraz has?o kolegom/graczom, niech do??cz? i wtedy bed? widzie? Tw?j server
Damiano_xD, og?lnie nie ma metody na sprawdzenie IP Zawsze mo?na si? pomyli? w tego typu "obliczeniach". Najlepiej zadzwoni? do us?ugodawcy i zapyta? si? jego, wtedy jeste? pewien na 100% jakie masz IP
Netia z tego co wiem to normalny provider kt?ry daje Ci zew. IP.
Router jest najcz??ciej modemem. Dostaje on IP "z kabla" czyli w netii zewn?trzne, po czym rozdziela komputerom w sieci IP wewn?trzne.
Jednak to nie problem. Wchodzisz w konfiguracj? routera i przekierowujesz dany port na twoje wew. IP. Od tej chwili ka?de pod??czenie do routera na ten port przekieruje ludzi na tw?j komputer
Co do hamachi - ka?dy musi zainstalowa?.
PS: Nie wierz? zbytnio ?e masz 950 megabit?w/s raczej kilo.
Racja. Pami?taj jednak, ?e czasami pojawiaj? si? kwiatki w stylu firewall b?d? inny wynalazek na routerze, kt?ry blokuje upload albo download przy transferze bezpo?rednim P2P a co za tym idzie, serwer kolegi mo?e nie pingowa? albo nie by? widoczny. A p??niej z tego powstaj? teorie spiskowe ?e jak sie ma router to ju? nic sie nie da zrobi? i umar? w butach xD
Tak jak wspomnia? Blas, przekierowanie i otwarcie port?w, dodatkowo sprawdzenie zap?r ogniowych i innych zabezpiecze? powinno za?atwi? spraw?.
Shadow23, o firewallu nie pomy?la?em. Ale tak jak m?wisz, nie powinno by? z tym problem?w dla normalnego u?ytkownika. Na sieci b?dzie na pewno multum poradnik?w na ten temat.