Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2017-09-30, 17:41

MassUUUU

Primary MTA

Na forum: 3775 dni
Nick w MP: CooqieEZ

Piwa: 5082

Respekt: 28,3

Hejka.
Tym postem pomog? wam w zabezpieczeniu waszych projekt?w / pseudolk?w przed atakami, oraz pomog? wyt?umaczy? jak naprawi? bugi np. z Banami, nie dzia?aj?cymi Prawkami itp.

#1 - Bugi z Prawkami, Banami, podstawami OG etc.

Jak naprawi??

Wchodzicie w foldery:

- ogrpg-core -> vehicles.lua, cmd.lua, base.lua
- dutyadmin -> s_cmd.lua
- ogrpg-vehicles -> s_vehbuy.lua (co? w tym stylu)

I w ka?dym z tych plik?w klikacie CTRL+H i wklejacie to:
["ogrpg-db"]:pobierzWyniki
I podmieniacie ka?d? tak? linijke na tak?:
["DB2"]:pobierzWyniki

Nic wi?cej, po tym wszystkie b??dy od bazy danych w debugu znikn?, oraz prawka&bany b?d? dzia?a?. Pami?tajcie: Musicie mie? podpi?t? baz? DB2 oraz OGRPG-DB

#2 - Zabezpieczenie serwera - lokalizacja ukrytych komend.

W ka?dym gamemodzie mo?na znale?? ukryte komendy, i to jest normalne. W tym poddziale podam wam miejsca tych komend.

Gamemode It's Your World i ich s?ynne hanie.

Lokalizacja wszystkich hani:

Hania3 - ogrpg-vehicles -> vehbuy.lua (co? w tym stylu), tam klikacie CTRL+H i wpisujecie hania i wyskoczy wam linijka odpowiedzialna za t? komend?

Hania2&chuj1 - ogrpg-core -> cmd.lua, tam klikacie CTRL+H i wpisujecie hania i wyskoczy wam linijka odpowiedzialna za t? komend?, nad ni? jest te? komenda ****

Hania - dutyadmin -> s_security_module, plik niestety zakodowany. Ale spokojnie, ten plik jest bez u?yteczny, wi?c wystarczy ?e wejdziecie w plik meta.xml i tam gdzie macie tak? linijke: <script src="s_security_module.luac" type="server" />
zmienicie na tak?: --<script src="s_security_module.luac" type="server" />
I zapiszecie, i to tyle.

Dodatkowo, wejd?cie w ogrpg-cpny, i poszperajcie w plikach w poszukiwaniu komendy ,,ustawpaliwo", i usu?cie j?, bo przez ni? gracz? b?d? mogli bugowa? hajs.

Ostatnia rzecz to usuni?cie admina, i wgranie tego domy?lnego z mta

Gamemode Create Your World - Dillimore, m?j gamemode :)

Wchodzicie w ogrpg-core -> base.lua, i klikacie CTRL+H i wpisujecie hack.master, przechodzi wam do miejsca gdzie s? wszystkie ukryte komendy z tego Gamemode'a.

Gamemode Country-Life 3.0.

Tam nie ma ukrytych komend, ale jest jedna elementdata. Wchodzicie w
dutyadmin -> wszystkie pliki kt?re tam s? i w ka?dym z nich klikacie CTRL+H i wpisujecie RAD3K. I w ka?dym z miejsc podmieniacie na sw?j nick.

#2.1 - Element Daty. Z tym jest wi?cej zabawy

Najwa?niejsze to ?eby wej?? w ka?dym wa?nym Gamemodzie w dutyadmina i przejrze? ka?dy plik poprzez klikni?cie CTRL+H i wpisanie w nim ,,Ryjek" b?d? ,,RAD3K". I wtedy ka?de takie miejsce zmieniacie na sw?j nick, to samo w ogrpg-vehicles -> vehbuy.lua

#2.2 - Ostatni element. Skrypt.

Dostaniecie tutaj ode mnie gotowy skrypt przygotowany przez jednego z u?ytkownik?w forum - Eject'a.

Po wgraniu skryptu na serwer, i wpisaniu komendy: ukrytekomendy-123
wy?wietli wam si? masa komend na czacie, klikacie wtedy F8 i przegl?dacie wszystkie, jak zobaczycie jak?? podejrzan? komend?, przechodzicie do podanego tam skryptu i j? usuwacie.

LINK: http://www63.zippyshare.com/v/xRDOago5/file.html

#2.3 - Przegl?dajcie wszystkie mapy kt?re dostajecie od graczy, szczeg?lnie plik mapeditor po stronie servera (z dopiskiem S). Wszystkie komendy podejrzane typu servermapping1, servermapping2 itp usuwacie, i nie wgrywacie takiej mapy

#2.4 - Bugi w domy?lnych skryptach MTA

Tak, dobrze przeczytali?cie. W domy?lnych skryptach MTA s? czasem Bugi.
Najpowa?niejszy bug to komenda w skrypcie Playerblips, po kt?rej wpisaniu zlaguje ca?y serwer na dobre 40/50 minut. Wchodzicie w playerblips.lua i schodzicie na d??, tam widzicie linijke addCommandHandler i po tym co? tam z kolorem w " ", usuwacie ca?? t? linijke.

Druga sprawa, BARDZO BARDZO WA?NA, tablica ahillesa musicie j? przeczyta? przed startem serwera!

1. Przed wgraniem swoich skrypt?w usuwacie wszystkie domy?lne foldery z FTP w resources poza folderem [admin]. Dopiero po tym wgrywacie swoje skrypty

2. Nie wgrywacie map od graczy

3. Nie dajesz rangi osob? nie zaufanym

Mam nadzieje ?e pomog?em, i serwery przez to b?d? sta?y d?u?ej, pozdrawiam cieplutko!

Licze na :piwo: ! 8-)

Ostatnio zmieniony przez MassUUUU 2017-10-01, 10:20, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 28 piw(a):
radziowarsss, TedeXMTA, naTson3310, dominik09, BobiT, Przemox, konoszovsky, QWEeerty, KaPeGie, ProBaton, psychol., tymbark19000, BrOnSu1, krixpl, Szypki_exe, Andres1920, NeGz, For4NN, MisterBoy, Maniekxx, Kujacy6651, Michal988, MrVip615, DawidekD, NeXt2k20, czaszka, dodo99, xkamil0032
Wysłany: 2017-09-30, 17:46

MasterPLTV

Na forum: 4240 dni
Nick w MP: Masterus.

Piwa: 338

Respekt: 41,5

Poradnik fajny, przyda si? paru osobom (Pan Filip m.in.) - Jednak teraz nie b?dzie czym si? bawi?, bo hanie b?d? usuwa?. :/

Wysłany: 2017-09-30, 20:57

FeiZzu

Początkujący skrypter

Na forum: 3207 dni
Nick w MP: Ventii

Piwa: 8

Respekt: 51

Ooo kurde!! Leci piwkoo!
Bardzo starannie i cierpliwie wykonana praca!
Pomo?e to nie tylko mnie ;D Ale i te? wielu innym osobom kt?re dopiero startuj?.
Gratuluje pracy!

Wysłany: 2017-11-16, 12:21

RendeRowTV

Na forum: 3538 dni
Nick w MP: RendeRowTV

Piwa: 112

Respekt: 45,3

Ostrzeżeń: 40%
Mam pytanie do kogo? lub kto? inny pomo?ecie bo mam wielki problem gdy? pr?buje wszystkiego nowe ogrpg-3dtext itp ale nie dziala do tej pory chodzi o to ?e nie wy?wietlaja mi sie 3dtexty np na bankomatach / wszystkich blipach / w praca / przecho itp i np gdy sie loguje to na panelu logowania tak laguje bo nie ma tych 3dtextow i tak laguje ze masakra gdy juz wybiore spawn na oko bo nie pisza teksty to potem tam gdzie byl jakis tekst np na bankomacie to przy nim bardzo laguje jak masakra ! // chodzi o paczke Your Adventure V2 ??

[ Dodano: 2017-11-16, 12:28 ]
@EDIT laguje tylko w panelu logowania a reszta jest git laguje w panelu logowania tam co sa wybory spawnu

Podpis

Discord: gibsztyl.
Youtube: https://www.youtube.com/c/Gibsztyl
Priv: http://gtao.pl/privmsg.htm?mode=post&u=80980

Jeżeli ci pomogłem daj :piwo: oraz R*

Wysłany: 2017-11-16, 20:21

DylemaT929

Nikt

Na forum: 4041 dni
Nick w MP: dylemat929

Piwa: 3195

Respekt: 165,8
Respekt: 165,8Respekt: 165,8

"RendeRowTV" napisał/a:

Mam pytanie do kogo? lub kto? inny pomo?ecie bo mam wielki problem gdy? pr?buje wszystkiego nowe ogrpg-3dtext itp ale nie dziala do tej pory chodzi o to ?e nie wy?wietlaja mi sie 3dtexty np na bankomatach / wszystkich blipach / w praca / przecho itp i np gdy sie loguje to na panelu logowania tak laguje bo nie ma tych 3dtextow i tak laguje ze masakra gdy juz wybiore spawn na oko bo nie pisza teksty to potem tam gdzie byl jakis tekst np na bankomacie to przy nim bardzo laguje jak masakra ! // chodzi o paczke Your Adventure V2 ??

[ Dodano: 2017-11-16, 12:28 ]
@EDIT laguje tylko w panelu logowania a reszta jest git laguje w panelu logowania tam co sa wybory spawnu

a wejd? do skryptu i zmie? czcionk? na zwyk??. jak zmienisz to wtedy 3dtexty nie powinny ci ju? lagowa?. Bo nanky da? czcionk? kt?ra znajduje si? w liczniku. Jak licznik nie jest w??czony to opisy si? blaguj?.

Wysłany: 2017-11-17, 15:58

RendeRowTV

Na forum: 3538 dni
Nick w MP: RendeRowTV

Piwa: 112

Respekt: 45,3

Ostrzeżeń: 40%
Cytat:

a wejd? do skryptu i zmie? czcionk? na zwyk??. jak zmienisz to wtedy 3dtexty nie powinny ci ju? lagowa?. Bo nanky da? czcionk? kt?ra znajduje si? w liczniku. Jak licznik nie jest w??czony to opisy si? blaguj?.

Dobra to ju? ogarno?em ale mam jeszcze jeden problem chodzi o system premium nadaje je sobie przez /dajvipa lub mysql i to i tak nie nadaje mi tego premium a w mysql pisze w PREMIUMDATE ze jest np. do 2020-12-12 roku premium a ja go nie mam o co chodzi DYLEMAT pomoz ;D to ci piwo postawie // chodzi o paczke YA V2

[ Dodano: 2017-11-17, 20:48 ]
DylemaT929, czytaj pw

Podpis

Discord: gibsztyl.
Youtube: https://www.youtube.com/c/Gibsztyl
Priv: http://gtao.pl/privmsg.htm?mode=post&u=80980

Jeżeli ci pomogłem daj :piwo: oraz R*

Wysłany: 2017-12-03, 13:16

warzit

Na forum: 3319 dni
Nick w MP: Lorson

Piwa: 1

Respekt: 40

Umie kto? naprawi? blipy w pys?

Wysłany: 2017-12-03, 17:03

MassUUUU

Primary MTA

Na forum: 3775 dni
Nick w MP: CooqieEZ

Piwa: 5082

Respekt: 28,3

warzit, Jakie blipy? Playerblips?

Wysłany: 2017-12-07, 21:12

Zakoo

Pseudo Skrypter, Mapper

Na forum: 4051 dni
Nick w MP: Essacito

Piwa: 43

Respekt: 50

Chodzi mu o markery, jak wchodzisz chyba to laguje

Wysłany: 2017-12-12, 21:22

naTson3310

Na forum: 3147 dni
Nick w MP: Natson

Piwa: 335

Respekt: 50

Dzi?kuj? za pomoc zostawiam piwerko po sobie :D

Tagi: [tut] :: jak :: naprawić :: bugi :: ogrpg
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Poradniki do LUA » [TuT] Jak naprawić bugi - OGRPG Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi