Witam, jestem TOTALNYM lajkiem je?eli chodzi o GUI. Zrobi?em je za pomoc? GUI editora. Mam pytanie. Czemu to nie dzia?a ? Chc?, aby to"memo" otworzy?o si? po klikni?ciu w button.
Kolego powiedzia?em Ci ju? 2 rzeczy, LUA to nie Pawn, funkcje oraz eventy zaczynamy ma?? liter?, a druga to taka, ?e nie bierz si? za skrypty na si?? nie znaj?c podstaw.
Jak mam si? nauczy? podstaw, je?eli WSZ?DZIE pisz? inaczej, Piorun w swoich Tutorialach, kt?re oczywi?cie na bierz?co ogl?dam, pisz? inn? sk?adni?, ni? naprzyk?ad na MTA wiki(Handlery w innych miejscach, nazwy funkcji), przez co ca?y kod wygl?da inaczej, a ?wierzy cz?owiek powoli zaczyna si? g?ubi?. Ale wszystko oczywi?cie da si? ustali? je?eli si? nad tym posiedzi.
Osobi?cie uwa?am, ?e od czego? trzeba zacz?? i nie u?ywam czyich? skrypt?w. Ucz? si? na w?asnych b??dach. Zabawe prostymi skryptami, markerami, Team'ami, mam ju? za sob?, bo nie ma tam czego? co wymaga?oby jakie? specjalnej uwagi.
Czym du?ej czytam o LUA, (bo wiadomo, ?e ?ci?gaj?c czyje? skrypty, nikt niczego si? nie nauczy) tym bardziej wydaje mi si?, ?e nie znam najwa?niejszych podstaw, kt?re podobno s? bardzo proste. Np nie wiem do ko?ca czym jest source i po co go w og?le u?ywa?, czy te? root. Wiem, tylko ?e ma to jaki? zwi?zek z tym, ?e ka?dy serwer ma sw?j "korze?" w kt?rym znajduj? si? gracze, pojazdy i inne piierdo?y, ale wracaj?c do tematu. Wyczyta?em to z Wiki i z filmik?w Pioruna. I tylko tyle o tym wiem, bo tylko tyle tam jest. Wiem napisa?em to bardzo chaotycznie, ale nic na to nie poradze .
Ale ?eby nie by?o, ?e robie off-top. To dzi?ki panowie za pomoc
Nooo i teraz rozumiem, prawie.. Wszystko.. Jakby kod sam nie m?g? uzupe?ni? sobie tego "root", bo z tego co rozumiem, to stosujemy to w momencie gdy ka?e nam to zrobi? wiki, bo source, to wiadomo. Nie koniecznie musi by? source, mo?e by? naprzyk?ad theVehicle.. Ale w takim razie. Dlaczego w pierwszym przyk?adzie nie u?y?e? thePlayer. Mo?na by by?o go u?y? ?
Wszyscy myl? te poj?cia. LUA nie dzia?a na zasadzie wykrywania liter, tylko argument?w. To wymys? wiki thePlayer, mog? sobie wpisa? "kombajn" w odpowiednie miejsce a wykryje go jako element gracza. Ka?dy event ma sw?j argument, kt?ry nazywamy wed?ug sIEBIE.
Ksantus12, wiki wymy?li?o to tak ?eby ludziom kojarzy?a si? nazwa argumentu, z warto?ci? kt?r? zwraca, ale zgodz? si? z tob?, jako argument gracza mo?esz da? PanMaszyna albo Krydianero, i tak zadzia?a dla gracza dla kt?rego funkcja zosta?a wywo?ana.