Witam, m?g?by mi kto? napisa? przyk?adow? range np. Gracz i gdy napisze co? na chacie wyswietla si? ID [Gracz] Nick: wiadomo??. By?bym bardzo wdzi?czny i oczywi?cie postawie
Podpis
Zwykły szary człowiek z niezwykłymi umiejętnościami
W callbacku OnPlayerText formatujesz tekst jaki jest wysy?any na czat.
Ewentualnie jak formatujesz to zamiast [Gracz] dajesz np. %s i owym stringiem b?dzie ranga, czyli np.
I pod formatowaniem dajesz funkcj?, kt?ra ma si? wykona?, np. wys?anie wiadomo?ci do wszystkich na serwerze b?d? je?eli posiadasz w?asn?, kt?ra wysy?a wiadomo?? do os?b w danej odleg?o?ci.
A jakbym chcia? np. przypisa? do tej rangi komendy? Bo da?e? to co ma miec ka?dy gracz. A je?li chcia?bym teraz zrobi? drug? rang? np. Admin? Wiem ?e musze stworzyc newa ( new Admin[MAX_PLAYERS]; ) ale jak zrobi? ?e gdy Admin(playerid) = 1 bedzie np. "ID [Admin] Nick: Wiadomosc" ?
Tak powinno by??
Podpis
Zale?y czy nadal korzystasz z PV'ar?w czy ju? przerzuci?e? si? na enumy.
Enum powinien wygl?da? (PRYK?ADOWO) tak:
Zamiast pUID, pNick[24] i pRanga mo?esz pododawa? swoje zmienne jakich u?ywasz dla gracza, np. Float:pHealth itd.
Zmienna, kt?r? tworzysz pod enumem jest bardzo wa?na, mo?esz zmieni? jej nazw?, ale nale?y pami?ta?, ?e po zmianie nale?y w ca?ym skrypcie zaktualizowa? nazw? na now?.
Dobra, czyli teraz jak tego u?y??!
Rangi mo?esz zapisywa? "w stopniach", czyli poziomach administracyjnych, osobi?cie polecam, gdzie? na g?rze skryptu mo?esz sobie zapisa? te poziomy, ?eby p??niej nie zapomnie?/nie pomyli? si? w razie tworzenia czego?. Np. poziom "1" to Moderator, poziom "2" to JuniorAdmin itd, przyk?ad:
Wy?ej podanego kodu mo?esz u?y? do zrobienia jakie? komendy, gdzie wymaga si?, by gracz posiada? dan? rang?/poziom administracyjny, np. "1".
Dam Ci pe?ny przyk?ad callback'a OnPlayerText gdzie sprawdza "switch" sprawdza rang? gracza i "case 0, 1, 2" sprawdza poziom administracyjny gracza, gdzie NA PRZYK?AD; 0 to Gracz, 1 to Moderator i 2 to Admin. Mo?esz to zmieni? pod swoje upodobania, a nawet pododawa? wi?cej rang "case'?w".
Destinn, nic to nie da?o lecz je?li return 0; wstawie do ka?dego case'a a ten na samym ko?cu wywale, to wsz?dzie gdzie mam puste callbacki to wywala mi errory.
A og?lnie to jakie includy potrzebuj? ?eby te case'y dzia?a?y normalnie? Altualnie mam: sscanf2, zcmd, a_samp, dini
Podpis
Bo parametr playerid jest zb?dny je?li wysy?amy wiadomo?? do wszystkich.
Poza tym, pobieranie nicku co wysy?anie jednej wiadomo?ci i deklarowanie zmiennej do formatowania tekstu jest strasznie nieoptymalne, wi?c radzi?bym Ci nie korzysta? z takiego rozwi?zania.