Witam, ostatnio zrobi?em "jaki? skrypt", kt?ry wymaga mysql, ale nie wiem jak go testowa?. Mo?e to zabrzmie? g?upio, lecz jak wida?. Dok?adniej chodzi mi to, ?e jest na serwerze jeden skrypt + po??czenie z baz?. Chcia?bym zrobi? jaki? zapis elementdat do mysql i odwrotnie po wej?ciu/wyj?ciu, aczkolwiek nie wiem jak si? do tego zabra?.
Najlepiej zajrzyj to paczek np. ogrpg czy ownworld czy nawet innych. Tam znajdziesz w zasobie od logowania na serwer zapis i odczyt takich rzeczy z bazy danych, aczkolwiek postaram si? troch? wyja?ni? po kr?tce.
Nazwa funkcji eksportowanej z zasobu w kt?rej zosta?o nawi?zane po??czenie z baz? nazywam wykonaj, jako i? to tylko jedna funkcja w po??czeniu mysql w gm newMode czy NewPlace czy tam innych gm, to ju? zale?y od Ciebie jak masz j? nazwan?.
ST4GE, jasne ?e si? tak da.
poda?em przyk?ad ale podam jaki? taki prosty:
addEventHandler("onPlayerJoin", root,
function()
--szukam gracza w tabeli "uzytkownicy" po nicku
local result = exports["polaczenie_z_mysql"]:wykonaj("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE nick=?", getPlayerName(source))
if #result == 1 then
setElementData(source, "kasa", result[1].pieniadze)
setElementModel(source, result[1].skin)
else
outputChatBox("wyst?pi? b??d z wczytaniem danych", source)
end
end
)
ST4GE, jasne ?e si? tak da.
poda?em przyk?ad ale podam jaki? taki prosty:
addEventHandler("onPlayerJoin", root,
function()
--szukam gracza w tabeli "uzytkownicy" po nicku
local result = exports["polaczenie_z_mysql"]:wykonaj("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE nick=?", getPlayerName(source))
if #result == 1 then
setElementData(source, "kasa", result[1].pieniadze)
setElementModel(source, result[1].skin)
else
outputChatBox("wyst?pi? b??d z wczytaniem danych", source)
end
end
)