Lua od PAWNO na pewno jest bardziej skomplikowane, bo w j?zyku PAWNO nic nie napiszesz, jak ju? to w PAWN.
Swoj? drog? PAWN od Lua jest trudniejsze :> (Z reszt? po twoich tematach na forum mtasa si? nie dziwie, ?e trudne dla Ciebie (o ile masz tam nick "Piorun"))
@ontop
Je?eli chcesz, to sobie poszukaj plik na styl "new.pwn" do sa-mpa. Do MTA te? kto? taki zrobi?, bodaj?e 50p, a taki plik lua bodaj?e jest na gt***.
dudeks - ja na mtasa mam nick Piorun, ale ja zdecydowanie robi? bardziej zaawansowane skrypty ni? ci pocz?tkuj?cy.
Z twojej wypowiedzi mog? jednak wnioskowa?, ?e ty chyba nigdy nie pracowa?e? przy Lua .
Pracowa?em przy lua, pracowa?em przy pawn.
Lua na bank jest o wiele ?atwiejsze, lecz czasem mo?e sie pogubi? z elementami i source'ami w eventach (jak si? nie umie czyta? wiki).
Od razu tym postem zach?cam do uwa?nego czytania wiki mtasa :>
To, ?e jak si? umie j?zyk to raczej, ?e si? pisze bardziej zaawansowane skrypty, ni? ci pocz?tkuj?cy...
Nie por?wnujcie dw?ch j?zyk?w programowania, bo to jest bezsens - oba s? dobre, bo oba s? oparte o bibliotek? C.
Nale?y tutaj raczej por?wna? mo?liwo?ci modyfikacji, bo funkcje, kt?re zosta?y stworzone przez deweloper?w MTA oraz SA:MP to proste funkcje bazuj?ce na tej samej zasadzie, kt?re jednak u?atwiaj? nam prac? odwo?uj?c si? przy okazji do innych funkcji zaimplementowanych do San Andreas.