Musisz nauczy? si?, ?e ka?da funkcja musi co? zwr?ci?. W przypadku odpowiednio wype?nionych argument?w zwraca zazwyczaj 'true' czyli prawd?, ale czasem bywa, ?e zwraca element. Mo?e to by? pojazd, gracz, okienko GUI .. itp. Tutaj masz 2 takie funkcje.
Pierwsza zwraca ci element konta gracza, druga zwraca ci element pojazdu, w kt?rym gracz si? znajduje. By to wszystko pi?knie dzia?a?o musisz zadeklarowa? pewne zmienne, kt?re b?d? te informacje przechowywa?y.
thePlayer - element gracza (czyli po prostu 'gracz').
Teraz je?eli w danej funkcji b?dziesz potrzebowa? zadeklarowa? dla jakiego pojazdu dana funkcja ma dzia?a? (np. w funkcji setVehicleColor) to wystarczy, ?e do odpowiedniego argumentu przyporz?dkujesz zmienn? 'vehicle'.
Przyk?adowy kod ze zmiennymi.
Powy?szy kod pobierze nam nick gracza, zapisze do zmiennej 'name' oraz wy?wietli na czacie. My?l?, ?e powiniene? za?apa? co zrobi?e? ?le.
Najpierw piszesz ?e kilku funkcji nie rozumiesz a teraz ?e prawie wszystkich nie rozumiesz.Najlepiej zacznij od prostych skrypt?w i pnij si? w g?r? zaczynaj?c robi? co? trudniejszego.
Angielski znasz? Przynajmniej na poziomie podstawowym. Je?eli nie to wg. mnie nie nadajesz si? na programist?, bo bez znajomo?ci tego j?zyka (przynajmniej czasy) nie poradzisz sobie przy nawigacji w wiki MTA, a to jest w?a?ciwie podstawowa strona, kt?r? powiniene? odwiedza? tworz?c skrypty. Nie ma sensu wed?ug mnie jak taka osoba, kt?ra angielskiego NIC b?dzie tutaj przychodzi?a z coraz to nowymi funkcjami z zapytaniem do czego one s?u?? i jak si? nimi pos?ugiwa?, bo tych funkcji jest MULTUM a co now? aktualizacj? dochodz? nowe. Ja znam w miar? dobrze angielski i powiem wam, ?e sam mia?em problemy z ogarni?ciem do czego s?u?? funkcje, ale od czego jest s?ownik, translator itp.? Nie m?wi? od razu o t?umaczeniu ca?ych zda?, no ale funkcje typu getPlayerName s? proste do przet?umaczenia (ang. get = wzi??, pobra?; Player = gracz; Name = nazwa, imi?). W?a?ciwie ju? sama nazwa funkcji pokazuje nam do czego s?u?y, po co b?dzie nam potrzebna.
Wi?c trzeba sobie zada? bardzo podstawowe pytanie - czy umiem na tyle j?zyk angielski, ?e jestem w stanie nim dosy? dobrze operowa?? Je?eli nie to powinienem wzi?? si? za nauk? i powr?ci? za par? lat, albo ola? to kompletnie i odej?? w cie?.