Witam widzia?em na takim jednym serverze quizy . Teraz takie pytanko jak najoptymalniej to zrobi? ? Mysql czy do pliku ? M?g?by mi kto? pom?c napisa? taki quiz ? bo za chiny nwm jak to zrobi? tu daje ss'y.
Jak Ci wygodniej. Ja na Twoim miejscu zrobi?bym to w mysql tabela powinna wygl?da? tak:
I teraz w OnFilterScriptInit/OnGameModeInit wzytujesz te pola. Tworzysz timer, kt?ra wykonuje si? co kilka/kilkana?cie minut i tam losujesz liczbe (id pytania), przypisujesz j? do zmiennej i wy?wietlasz pytanie. Potem prostym warunkiem w OnPlayerText sprawdzasz czy aktualnie jest wy?wietlone jakie? pytanie, je?eli tak to sprawdzasz czy odpowied? jest poprawna.
Spr?buj napisa? kod wed?ug tych wskaz?wek, je?eli b?dziesz mia? trudno?ci to poka? co naskroba?e?
Z mysql nie mialem doczynienia ,ale ok powiedz mi dodaje jedn? tabele np. Quizy i w niej te 3 co napisa?e? w 1 po?cie ? czy jak ?
@edit Dobrze ?
CREATE TABLE `db19989`.`Quizy` (
`id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`pytanie` TEXT NOT NULL ,
`odpowiedz` TEXT NOT NULL ,
PRIMARY KEY ( `id` )
) ENGINE = MYISAM ;
LoL, a czemu nie?
Je?eli u?ywa te? mysql do innych rzeczy typu rejestracja to lepiej te? zrobi? to w mysql ni? za?mieca? serwer plikami. Jest to bardzo wygodne, szybkie wczytywanie, proste dodawanie. Trzeba i?? z czasem, a nie siedzie? przy plikach. Oczywi?cie mo?na to zrobi? za pomoc? file lub kt?rego? z system?w, ale z mysql jest najpro?ciej.
@down Nauka mysql to kilka minut, co do strony - jakby si? uprze? mo?na zrobi? dodawanie nowych pyta? przez strone Og?lnie lepiej ju? zrobi? to porz?dnie i si? nie bawi? plikami, mysql te? si? wtedy przyda do innych rzeczy bo przecie? serwer nie b?dzie sta? ca?y czas w miejscu.
Ostatnio zmieniony przez kamil3642 2012-12-15, 22:19, w całości zmieniany 2 razy
Dla Ciebie jest proste, dla innych nie. Je?eli ca?y serwer opiera si? na mysql, to nie wiedzia?em o tym. Mysql ma wi?cej mo?liwo?ci, ale takie zwyk?e rzeczy jak pobieranie dw?ch argument?w to raczej pliki. Mysql g??wnie do bardziej skomplikowanych rzeczy oraz do statystyk na stronie.