Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2012-12-18, 17:12

Wafelowski

Na forum: 5347 dni

Piwa: 100

Respekt: 232
Respekt: 232Respekt: 232

A wi?c mam taki problem bo nie wiem jak zrobi? aby przypisa? do danego pojazdu tablice spawned. Chodzi mi o to, ?e tworz? system pojazd?w i nie wiem w jaki spos?b zrobi?, ?e je?eli tablica spawned (pojazdu) wynosi 1 to jest zespawnowany i wtedy b?d? m?g? go odspawnowa? (czyli niszczymy pojazd). M?g?by kto? poda? jaki? przyk?ad? No i jak przypisa? pojazd, ?e jest prywatny?

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2012-12-18, 17:21

Gonzales

Na forum: 5463 dni
Nick w MP: Thorus

Piwa: 696

Respekt: 60

Nie rozumiem o co Ci chodzi... Zmienna ma przechowywa? warto??, kt?ra odpowiada za to, czy samoch?d jest ju? zespawnowany czy nie?Je?li o to chodzi to wystarczy stworzy? zmienna o nazwie np. pojazd i przypisa? jej warto??(0 gdy nie jest zespawnowany i 1 gdy jest zespawnowany).Ale wystarczy, ?e raz za pomoc? funkcji i u?ycia p?tli zespawnujesz wszystkie pojazdy...

A jak zrobi?, ?eby pojazd przechowywa? dane o jego w?a?cicielu?Na przyk?ad nick..

Tworzysz kolejn? zmienn? gdzie przechowujesz nick gracza, ale zapisujesz to tak?e do pliku/bazy danych

Wysłany: 2012-12-18, 17:22

Wafelowski

Ale mi chodzi o przypisanie tej zmiennej do pojazdu. W jaki spos?b to zrobi?? Chodzi mi tu i wy??cznie o wybrane pojazdy. Czy jak ID pojazdu wyniesie przyk?adowo 400 to jak odspawnuje pojazd o ID 400 kt?ry ma t? zmienn? przypisan? to inne pojazdy o tym ID si? nie odspawnuj??

Wysłany: 2012-12-18, 17:25

Combacior

Na forum: 5795 dni

Piwa: 2161

Respekt: 1060

Ostrzeżeń: 20%
W zwi?zku z tym, ?e nie ma callbacka odpowiedzialnego za stworzenie pojazdu, jest tylko na zrespawnowanie go. Poszpera?em troch? i znalaz?em co? takiego

Kod:

#define IsValidVehicle(%0) (GetVehicleModel(%0) != 0)

Aczkolwiek nie wiem czy dzia?a. Co do prywatnego pojazdu to tyle temat?w by?e przerabiane z tym, ?e nie b?d? po raz kolejny tego t?umaczy?.

Wysłany: 2012-12-18, 17:35

Gonzales

"Wafelowski" napisał/a:

Ale mi chodzi o przypisanie tej zmiennej do pojazdu. W jaki spos?b to zrobi?? Chodzi mi tu i wy??cznie o wybrane pojazdy. Czy jak ID pojazdu wyniesie przyk?adowo 400 to jak odspawnuje pojazd o ID 400 kt?ry ma t? zmienn? przypisan? to inne pojazdy o tym ID si? nie odspawnuj??

np.

Kod:

#define MAX_VEHICLES 100

new zpojazd[MAX_VEHICLES] = 0;

i teraz w funkcji kt?r? wczytujesz pojazdy musisz przypisa? ka?demu pojazdowi o podanym id zpojazd[idpojazdu] = 1;

przyjmuj?c, ?e

0 - nie zespawnowany
1 - zespawnowany

a idpojazdu uzyskujesz z p?tli je?li wczytujesz to z pliku

Wysłany: 2012-12-18, 18:13

Wafelowski

Korzystam z MySQL no i zrobi?em co? takiego:
Kod:

new str[164], vID;
if(VehicleSpawned[VehicleStats[vID][VehModel]] == 0)
{
DestroyVehicle(VehicleStats[vID][VehModel]);
}
else
{
format(str, sizeof(str), "SELECT * FROM `Vehicles` WHERE `Owner` = '%s' AND `OwnCar` = '%d'", PlayerName(playerid), OwnCar);
mysql_query(str);
mysql_store_result();
mysql_fetch_row_format(str, "|");
sscanf(str, "p<|>ds[24]ds[12]ds[12]ddffff", VehicleStats[vID][vUID], VehicleStats[vID][Owner], VehicleStats[vID][OwnerCar], VehicleStats[vID][VehName], VehicleStats[vID][VehModel], VehicleStats[vID][Plate], VehicleStats[vID][ColorFirst], VehicleStats[vID][ColorTwo], VehicleStats[vID][PosX], VehicleStats[vID][PosY], VehicleStats[vID][PosZ], VehicleStats[vID][PosA]);

new veh = CreateVehicle(VehicleStats[vID][VehModel], VehicleStats[vID][PosX], VehicleStats[vID][PosY], VehicleStats[vID][PosZ], VehicleStats[vID][PosA], VehicleStats[vID][ColorFirst], VehicleStats[vID][ColorTwo], 500000);
SetVehicleNumberPlate(veh, VehicleStats[vID][Plate]);
}
No i co? mi to nie dzia?a. Pod VehicleSpawned kryje si? new VehicleSpawned[MAX_VEHICLES] = 0;

Wysłany: 2012-12-18, 18:42

Gonzales

je?li chcesz wczyta? wszystkie pojazdy u?yj jeszcze p?tli while

Wysłany: 2012-12-18, 18:44

Combacior

Na forum: 5795 dni

Piwa: 2161

Ostrzeżeń: 20%
Zmienna vID wynosi 0, podstawiasz do warunku w?a?nie 0. Co si? kryje pod OwnCar? Wyt?umacz bardziej co ma robi? ten kod.

Wysłany: 2012-12-23, 16:16

Wafelowski

To mo?e od pocz?tku: Stworzy?em zmienn? o nazwie VehSpawn, odczytuje dane z sscanf'a, tworze pojazd i ustawiam mu zmienn? VehicleStats[VehSpawn][Spawned] na 1. No i problem w tym, ?e ca?y czas mi spawnuje pojazd, kod:

Kod:

if(VehicleStats[VehSpawn][Spawned] == 0)
{
format(str, sizeof(str), "SELECT * FROM `Vehicles` WHERE `Owner` = '%s' AND `UID` = '%d'", PlayerName(playerid), PlayerStats[playerid][CarFirst]);
mysql_query(str);
mysql_store_result();
mysql_fetch_row_format(str, "|");
sscanf(str, "p<|>is[25]s[13]is[24]iiffff", VehicleStats[VehSpawn][vUID], VehicleStats[VehSpawn][Owner], VehicleStats[VehSpawn][VehName], VehicleStats[VehSpawn][VehModel], VehicleStats[VehSpawn][Plate], VehicleStats[VehSpawn][ColorFirst], VehicleStats[VehSpawn][ColorTwo], VehicleStats[VehSpawn][PosX], VehicleStats[VehSpawn][PosY], VehicleStats[VehSpawn][PosZ], VehicleStats[VehSpawn][PosA]);

VehSpawn = CreateVehicle(VehicleStats[VehSpawn][VehModel], VehicleStats[VehSpawn][PosX], VehicleStats[VehSpawn][PosY], VehicleStats[VehSpawn][PosZ], VehicleStats[VehSpawn][PosA], VehicleStats[VehSpawn][ColorFirst], VehicleStats[VehSpawn][ColorTwo], 50000);
VehicleStats[VehSpawn][Spawned] = 1;

mysql_free_result();
}
else if(VehicleStats[VehSpawn][Spawned] == 1)
{
DestroyVehicle(VehSpawn);
}
Wiem, ?e co? jest z t? moj? zmienn? VehSpawn nie mam pomys?u jak to naprawi? :/ .

Tagi: pojazdy
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN » [INNE] Pojazdy Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi