Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2013-08-30, 00:16

RegEdit

Na forum: 5128 dni
Nick w MP: regedit

Piwa: 23

Respekt: 50

Ostrzeżeń: 100%
Siemanko.

Postanowi?em napisa? rejestracj? / logowanie w MySQL, mam ju? baz? danych oraz GUI, kt?re ma si? wy?wietli? - ale dalej ju? nie mam poj?cia co zrobi?, w bazie danych mam takie co? jak: nazwa, haslo, adminlvl, skin, czas (ilo?? SEKUND online). Chcia?bym teraz zrobi? ?eby w GUI si? rejestrowa?o i logowa?o, przy rejestracji losowa?o skin i zapisywa?o nazwe / has?o, a przy logowaniu pobiera?o warto?ci adminlvl, skin, czas. Adminlvl klasycznie wykorzystywany by?by przy komendach, a wi?c tutaj jak sprawdzi? jaki gracz ma adminlvl? Potem ustawi? skin na taki, jaki jest w bazie danych, a na ko?cu czas - zamieni? na godziny i minuty i dalej nalicza? podczas gry. Wiem, mo?e chaotycznie napisa?em, ale chcia?bym to wszystko wykona?, tylko ?e nie mam poj?cia jak si? za to zabra?.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2013-08-30, 07:56

Wielebny

Na forum: 5498 dni
Nick w MP: Wielebny

Piwa: 1690

Respekt: 180
Respekt: 180Respekt: 180

No c??, projektowanie baz danych nie nale?y do prostych rzeczy i nie da si? tego w ca?o?ci opisa? w jednym w?tku na forum.

Zerknij za to mo?e do gotowca https://github.com/lpiob/MTA-XyzzyRP - wgraj tamt? baz? danych, zobacz jak jest skonstruowana.

Kod odpowiedzialny za pobieranie danych autoryzacji znajdziesz w pliku https://github.com/lpiob/MTA-XyzzyRP/blob/master/resources/%5BXyzzyRP%5D/lss-core/auth.lua

A kod odpowiedzialny za zapis tych danych w: https://github.com/lpiob/MTA-XyzzyRP/blob/master/resources/%5BXyzzyRP%5D/lss-core/players.lua#L12

I przy okazji - nie korzystaj przypadkiem z modu?u mta_mysql, tylko z wbudowanych funkcji db...

Wysłany: 2013-08-30, 09:56

RegEdit

No okej, czyli ju? wiem ?e nie nale?y u?ywa? modu?u - postaram si? co? tam zrobi?, wczoraj pokombinowa?em i uda?o mi si? zalogowa?, ale oczywi?cie bez ?adnych bajer?w, skin, czas itp. Dzi?ki za pomoc, je?li b?d? mia? jakie? pytania napisz? w tym temacie.

Wysłany: 2013-08-30, 16:49

RegEdit

Witam ponownie, mam co? takiego:
Kod:

function onLogin(gracz, login, haselo)

local login = dbQuery(polacz, "SELECT * FROM mta WHERE nazwa='"..login.."'AND haslo='"..haselo.."'")
local result = dbPoll( login, -1)
if result == 1 then
spawnPlayer(gracz, 0, 0, 3)
setCameraTarget(gracz, gracz)
outputChatBox("Zalogowano!", gracz, 255, 0, 0)
triggerClientEvent(gracz, "closeWindow", getRootElement())
else
outputChatBox("Z?e has?o / login.",gracz, 255, 0, 0)
dbFree(login)
end
end
addEvent( "onLogin", true )
addEventHandler( "onLogin", getRootElement(), onLogin )

Jednak ci?gle pokazuje z?e has?o / login, co robi??

@edit spr?buje z tym modu?em, bez tego po prostu mi nie wychodzi :/ .

Wysłany: 2013-08-30, 22:54

Riot

3X

Na forum: 5729 dni
Nick w MP: Riot/3X

Piwa: 286

Respekt: 123

local login dbQuery(polacz"SELECT * FROM mta WHERE nazwa='"..login.."' AND haslo='"..haselo.."'"

Pamietaj o spacjach, to dosyc wazne. Sprawd? czy dzia?a bo rzuci?o mi si? to w oczy - dalej kodu nie sprawdza?em.

PSss. We? zakoduj to has?o w md5 lub sha

https://wiki.multitheftauto.com/wiki/Md5
https://wiki.multitheftauto.com/wiki/Sha256

Tak wam si? tylko wydaje, ?e to MTA i nic nam nie grozi. BZDURA. Taki panelik by?oby banalnie uszkodzi?, usun?? wszystkie konta, w?ama? si? na jakie? znaj?c tylko login czy wywali? serwer du?? liczb? atak?w (akurat dzi? o tym ostatnim czyta?em).

Ja na szcz??cie jestem po dobrej stronie, i nikomu na z?o?? robi? nie b?d?. Musisz filtrowa? dane. Sam od jakiego? czasu interesuje si? tworzeniem stron internetowych, wi?c i ich bezpiecze?stwem. I zacytuje "nie ufaj nikomu".
Wiec, koduj has?a i zabezpieczaj wszystko co filtrujesz do bazy danych. Dzi?kuje.

Wysłany: 2013-08-31, 10:37

RegEdit

Mam bez spacji zrobione z tym modu?em mta_mysql i dzia?a, a co do kodowanie - wiem, ?e trzeba zakodowa?, ale zrobi? to dopiero jak sko?cz? rejestracj?. Dzi?ki za pomoc i mam jeszcze jedno pytanie, chcia?bym, ?eby po zalogowaniu ustawi?o w bazie danych przy danym graczy ingame='1', pr?bowa?em ?e jak si? poprawnie zaloguje mysql_query, ale to nie dzia?a :/ .

Wysłany: 2013-08-31, 11:32

Riot

3X

Na forum: 5729 dni
Nick w MP: Riot/3X

Piwa: 286

Ale ty tu dzia?asz na SQL Lite - nie podepniesz to na forum, a chyba tak chcesz zrobi?. mysql_query jest pod modu? MySQL. Zdecyduj si? co chcesz zrobi? i wybierz odpowiedni? baze danych.

[ Komentarz dodany przez: Piorun: 2013-08-31, 23:49 ]
RegEdit ma racje :P

Wysłany: 2013-08-31, 13:18

RegEdit

Nie, ja dzia?am na MySQL - to jeszcze ogarniam, co nie? Funkcje dbQuery itp te? dzia?aj? na MySQL, ale wracaj?c do tego, ?e wr?ci?em do tego modu?u - to jak mam zrobi? to, ?eby po zalogowaniu ustawi?o te InGame = '1'?

Wysłany: 2014-07-31, 11:33

Ksantus12

Na forum: 4565 dni
Nick w MP: Ksantus12

Witam. Mia?em ten sam problem co kolega i poszed?em za rad? wielebnego, czyli u?y?em gotowej struktury bazy danych. Leczy wyskakuje mi b??d:

[ Dodano: 2014-08-04, 13:15 ]
Pomo?e kto? ?

Tagi: rejestacja :: logowanie :: mysql
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » LUA » Rejestacja / logowanie MySQL Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi