Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2015-11-15, 22:57

Lockard

Na forum: 3854 dni

Respekt: 50

(Nie wiem czemu musia?em wybra? tag DM albo Race. Nie mo?na tutaj pisa? o RolePlay?)

Cze??. :)

Na wst?pie wybaczcie jakiekolwiek b??dy. Z regu?y czyta?em forum jedynie jako niezarejestrowany u?ytkownik, ale ?eby napisa? temat potrzebowa?em si? zarejestrowa?.

Ot?? interesuje mnie kwestia jakie s? realne koszty i wyzwania otwarcia nowego serwera RolePlay na platformie MTA. Nie zrozumcie mnie ?le, nie planuj? tego robi? na ten moment, po prostu g?o?no my?l?.

To co mnie ciekawi to koszty, to co trzeba przygotowa?. Orientowa?em si? mniej wi?cej w cenach serwer?w i stron internetowych, ale np. jestem kompletnie zielony w kwestii programist?w - ile kosztuje jaki? bazowy GameMode, kt?ry kto? potem rozwinie, lub ile programi?ci sobie licz? za us?ugi. Takich za darmo jest rozumiem jak na lekarstwo.

Tak jak wspomnia?em, temat ma charakter g?o?nych my?li, wi?c prosz? odpu?ci? sobie posty "nie warto", "nie op?aca si?" itd. Po prostu pytam z czystej ciekawo?ci, mo?e kto? ma do?wiadczenie. :)

Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2015-11-15, 23:22

Na forum: 4771 dni

Piwa: 2512

Respekt: 833,5
Respekt: 833,5Respekt: 833,5

Ostrzeżeń: 60%
Lockard, DM albo RACE oznacza jakby typ serwera MTA, bo jak wiemy by? race, a teraz jest na DM.
Natomiast RP to tryb gry, popularnie nazywany gamemodem.

Koszty, hmm jakiego? GM'a s? mniej wi?cej od 30 z? w zwy?, wiadomo - wszystko zale?y od stopnia dopracowania i czasu, kt?ry programista na to po?wi?ci.

Koszt?w serwer'a jako samej maszyny Ci nie podam, bo to zale?y od hostingu, kt?ry wybierzesz, osobi?cie polecam ServerProject - ostatnio nawet wprowadzili automatyczny sklepik.

A co do forum - nie musi by? p?atne, a je?eli koniecznie chcesz to wystarczy Ci na ma?y serwer rp spokojnie forum za ok 10z? miesi?cznie. Oprogramowanie nie musi by? p?atne, w tej dziedzinie dominuje darmowe MyBB, r?wnie? z mas? darmowych sk?rek. Jest ono ?atwe w edycji, konfiguracji i dor?wnuje mo?liwo?ciami do p?atnych oprogramowa? jak IPB.

Og?lnie rzecz bior?c - no i szacuj?c, ?e maszyna wyniesie ok 30z?/miesi?c koszty takiego przedsi?wzi?cia wynios? +/- od 30 do 50 z? licz?c p?atne forum i jakie? drobnostki jak oddzielna baza danych MySQL - zazwyczaj hosting ma tak? baz? wliczon? w cen?, a je?eli nie serwer MTA mo?e dzia?a na wpe?ni darmowej bazie danych SQLite wbudowanej w serwer.

Wysłany: 2015-11-15, 23:33

Lockard

Na forum: 3854 dni

Respekt: 50

"DestroY" napisał/a:

ockard, DM albo RACE oznacza jakby typ serwera MTA, bo jak wiemy by? race, a teraz jest na DM.
Natomiast RP to tryb gry, popularnie nazywany gamemodem.

Tak, tak, znam r??nice tylko po prostu silnik forum automatycznie wymusi? na mnie pisanie o DeathMatchu, lub Race. O to mi chodzi. :)

"DestroY" napisał/a:

A co do forum - nie musi by? p?atne, a je?eli koniecznie chcesz to wystarczy Ci na ma?y serwer rp spokojnie forum za ok 10z? miesi?cznie. Oprogramowanie nie musi by? p?atne, w tej dziedzinie dominuje darmowe MyBB, r?wnie? z mas? darmowych sk?rek. Jest ono ?atwe w edycji, konfiguracji i dor?wnuje mo?liwo?ciami do p?atnych oprogramowa? jak IPB.

Jestem w stanie nawet zainwestowa? w IPB, aby wygl?da?o to w miar? profesjonalnie. Oczywi?cie niekoniecznie, ale tylko informuj?.

Zasadniczo zastanawia mnie w sumie tylko kwestia skryptu gry. W jakiej cenie mog? uzyska? co? grywalnego, ciekawego i jakie s? koszty rozwijania tego.

Dzi?ki. :)

Wysłany: 2015-11-15, 23:46

Na forum: 4771 dni

Piwa: 2512

Respekt: 833,5
Respekt: 833,5Respekt: 833,5

Ostrzeżeń: 60%
Lockard, tak jak Ci ju? napisa?em, GM, taki z podstawowymi rzeczami, jakimi? drobnostkami itp to ok 30 z?, im wi?cej jest w nim system?w, dodatk?w itp cena ro?nie.

Je?eli kiedy? b?dziesz potrzebowa? jakiej? pomocy z skryptami mo?esz napisa? w dziale Lua, b?d? te? na PW - Zawsze jako? postaramy si? pom?c czy doradzi?, a tak?e wyt?umaczy? co? je?eli zdecydujesz si? zaj?? si? samemu pisaniem skrypt?w.

I taka uwaga, je?eli ju? chcesz prowadzi? ten sw?j serwer, musisz w mojej opinii posiada? chocia? lekko zaawansowane umiej?tno?ci pisania w j?zyku Lua, rozpoznawania problem?w i ich samodzielnego - oczywi?cie w ramach mo?liwo?ci - rozwi?zywania. Wystarczy zobaczy? do dzia?u reklam serwer?w mta, serwer?w kt?re utrzymuj? si? d?u?ej jest tam mo?e 10, nie wi?cej... Rozumiem, mo?esz mie?, ?e tak powiem "swojego skryptera", ale musisz interpretowa? kod, ?eby Cie po prostu nie zrobi? w balona...

Tagi: koszty :: realia :: otwarcia :: serwera :: roleplay :: mta
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » GTA SAN ANDREAS » MTA:SA MULTIPLAYER » [DM] Koszty i realia otwarcia serwera RolePlay na MTA Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi