Siema, aktualnie ucz? si? lua i chc? stworzy? panel administratora z ?adnym GUI i chcia?bym aby w nim znajdowa?y si? logi takie jak wiadomo?ci z chatu, wiadomo?ci prywatne, wiadomo?ci frakcji itp.
No i nie mam poj?cia w jaki spos?b mog? pobiera? te dane i wy?wietli? je w tym GUI, m?cz? si? z tym kilka dni i w ko?cu postanowi?em zapyta? na forum.
Za pomoc z g?ry dzi?kuj?.
No to przy pisaniu na chacie musisz robi? jakiego? triggera/exporta/zapis do mysql zale?nie jak masz napisane logi serwerowe i p??niej je pobierasz i uzupe?niasz w GUI zale?nie jak je tam chcesz wczytywa?
Zrobi?em w bazie danych tabel? do kt?re zapisuj? logi, tylko w jaki spos?b mog? je wy?wietli? na gui tak aby si? tam zapisywa?y i od?wie?a?y na bie??co? Jaki? dxDrawText?
Je?li robisz gui na dx'ach to za pomoca dxdrawtext wyswietlasz pobrane wyniki z mysql, a jesli CEGUI to guiSetText ew. inne zale?nie kt?ry element CEGUI tam wykorzystujesz.
Zrobi?em funkcj? z dxDrawText po stronie clienta, a po stronie serwera triggerClientEvent i to niby dzia?a, bo tekst jest wy?wietlany, ale tylko na u?amek sekundy gdy kto? pisze na czacie, bo funkcja po stronie serwera ma event onPlayerChat. Tylko te teksty chyba by si? nak?ada?y na siebi?, a nie tworzy?y pod sob?. W innych skryptach widzia?em jakie? table.insert itd. ale tego jeszcze nie ogarniam. Nie mam poj?cia w jaki spos?b mog? zrobi? to na dxDrawText, aby przy ka?dej wys?anej wiadomo?ci tworzy? si? nowy tekst pod ostatnim stworzonym tekstem
Mo?esz tekst kt?ry triggerujesz do client'a insertowa? to jakiej? tabeli i p??niej w dxDrawie wczytywa? dane z tabeli, a co do znikaj?cego tekstu to musisz go tworzy? w zdarzeniu
BarteQ03, Postanowi?em nie robi? tego w dxDrawText i zrobi?em w memo, triggeruj? tekst do clienta i tam insertuj? go do tabeli, lecz logi wy?wietlaj? si? tylko w pierwszej linii w memo (gdy co? napisz? na czacie to ten tekst zast?puje poprzedni), nie mam poj?cia co zrobi?, aby si? wy?wietla?y jeden pod drugim
BarteQ03, Dzi?kuj? bardzo, uda?o si? to co chcia?em zrobi?, za pomoc trzymaj
Mam jeszcze jedno pytanie co do tych log?w, poniewa? one si? zapisuj? od g?ry do do?u, czy da rad? zrobi? to na odwr?t, ?eby zapisywa?y si? z do?u na g?r?? Gdy na serwerze gracze b?d? pisa? to po chwili ca?e logi b?d? zawalone i b?dzie trzeba to scrollowa? na sam d??, aby przejrze? ostatnie logi, dlatego wola?bym to zrobi? na odwr?t