Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2012-06-09, 15:52

Skylt

Na forum: 5108 dni
Nick w MP: Skylt.

Respekt: 50

Witam wszystkich u?ytkownik?w tego forum. Jestem tutaj nowy chocia? mo?e nie do ko?ca :) Chcia?em zrobi? prostego TDM'a z podzia?em na dwie dru?yny ( To ju? mam ) i chcia?em by runda trwa?a po 5 minut po zako?czeniu czasu bitwy ( rudny ) na ?rodku ekranu by si? wy?wietla? TextDraw / GameTextForPlayer z napisem , kt?ra frakcja wygra?a. Wszystko by?oby pi?knie gdybym jeszcze wiedzia? jak to zrobi? ;/ M?g?by mi kto? z Was "specjalist?w" jako? to opisa? ? Ew. poda? jaki? przyk?ad bym m?g? to jako? zrozumie? i jako? z?o?y? w ca?o??. Jeszcze jedno jak zrobi? by wszyscy gracze byli niewidzialni na mapie ? W sensie , ?e tak jak normalnie s? te kolorowe kwadraciki to by ich nie by?o. Wiem , ?e co? by?o z "ShowNameTags(0); " ale nie wiem gdzie to umie?ci?.
Pozdrawiam i z g?ry dzi?kuje za pomoc.

PS.Przepraszam za b??d w nazwie tematu.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2012-06-09, 17:07

Combacior

Na forum: 5795 dni

Piwa: 2161

Respekt: 1060

Ostrzeżeń: 20%
Kod:

ShowNameTags(0);

W GameModeInit

Zale?y, kiedy frakcja ma wygrywa?. Co ma si? dzia?, aby dana frakcja wygra?a. Aby timer zrobi?, musisz ustawi? go co sekund? i na g?rze mapy zrobi? newy:

Kod:

new Min = 5, Sek = 1;

Tam, gdzie rozpoczynasz rund?, robisz timer co sekund?:

Kod:

SetTimer("Timer", 1000, 1);

forward Timer();
public Timer()
{
Sek--;
if(Sek == 0)
{
Sek = 60;
Min--;
}
if(Min == 0 && Sec == 0) //Koniec gry
return 1;
}

Wysłany: 2012-06-09, 17:20

Skylt

Hmm, to mo?e jednak sobie odpuszcz? te rundy za trudne do zrobienia :D . A jak zrobi? np. gdy kto? zginie nie mo?e si? zrespi? tylko ma kamer? na tym co go zabi? ? I gdy wszyscy z jednego teamu zostan? zabici w tedy od nowa taka jakby runda si? zaczyna ?

Wysłany: 2012-06-09, 17:53

Combacior

Pobierasz pozycj? gracza zabijaj?cego i zabitego:

Kod:

new Float:X[2], Float:Y[2], Float:Z[2];
GetPlayerPos(playerid, X[0], Y[0], Z[0]);
GetPlayerPos(killerid, X[1], Y[1], Z[1]);

SetPlayerCameraPos(playerid, X[1], Y[1], Z[1]);
SetPlayerCameraLookAt(playerid, X[0], Y[0], Z[0]);

?eby zobaczy? czy wszyscy z danej dru?yny zostali zabici, musisz ustali? ile w og?le jest os?b w dru?ynie, wi?c musisz dodawa? ilo??, gdy gracz do??czy do dru?yny, najlepiej w publicu OnPlayerRequestSpawn, tylko ?e za du?o roboty z tym pisaniem tutaj, wi?c napisze jak to masz zrobi?:

W OnPlayerRequestClass ustawiasz ID dru?yny, w OnPlayerRequestSpawn sprawdzasz warunkiem jak? dru?yn? wybra?, je?li wybra? dru?yn? 1, dodajesz do liczby graczy dru?yny 1 tego gracza (LiczbaGraczyWdruzynie1++;), w tym timerze co napisa?em na g?rze, musi by?, ?eby sprawdza? ile graczy jest w dru?ynie.

Wy?le Ci link do forum, gdzie jest taka mapka z Twoimi wymaganiami. Ja sobie j? przerobi?em, bo robi? taki gamemod A/D (Attack Defend). Link podam ni?ej: KLIK

Wysłany: 2012-06-09, 18:53

Skylt

Ci??ko jest mi si? odnale?? w tej mapie co gdzie jest ;/
Znalaz?em " SendClientMessage(playerid,AAD_COLOR_RED,"MUSISZ POCZEKA? DO KO?CA RUNDY, ABY ZACZ?? GR?!");" ale nie mog? nigdzie znale?? forward?w / nev'?w/ definicji tych rund ;/
Jakby kto? bardziej zaawansowany pom?g? mi to poszuka? by?bym bardzo wdzi?czny bo sam nie za wiele znajd? ;/

Wysłany: 2012-06-09, 21:38

Combacior

Jak chcesz, to mi podaj link do tej mapy, to Ci? naprowadz? jak to zrobi?, ale wystarczy troch? logiki i wyobra?ni jak to zrobi?.

Wysłany: 2012-06-09, 22:09

Skylt

CombaT, link do mapki jest w Twoim po?cie ( http://www.sendspace.com/file/qqeu53 ). Z logiki to ja jestem lekko cienki :D

Wysłany: 2012-06-10, 09:51

Combacior

"Skylt" napisał/a:

CombaT, link do mapki jest w Twoim po?cie ( http://www.sendspace.com/file/qqeu53 ). Z logiki to ja jestem lekko cienki :D

No w?a?nie widz? :P nie chodzi mi o link do tej mapki co ja da?em. Chodzi mi o Twoj? mapk? TDM, nie widz? kodu, to nie mog? Ci pom?c.

Wysłany: 2012-06-10, 19:21

Skylt

Dobra te rundy sobie odpuszcz? :D Wiecie mo?e jak zrobi? by po lewej stronie by? TextDraw z napisem jaka dru?yna ile ma zabi? ? Przykladowo :
Nupy : 2
Gracze : 3
Mam nadzieje , ?e rozumiecie o co chodzi.

Wysłany: 2012-06-10, 20:05

Combacior

Robisz textdraw, w publicu OnPlayerDeath sprawdzasz jak? dru?yn? ma zabity i zabijaj?cy

Kod:

public OnPlayerDeath(playerid,killerid,reason)
{
if(gTeam[killerid] == TEAM_GRACZE)
{
NupyDoZabicia--;
format(string, sizeof(string), "Gracze %d",NupyDoZabicia);
TextDrawSetString(Text:Nupy,string);
}
else if(gTeam[killerid] == TEAM_NUPY)
{
GraczeDoZabicia--;
format(string, sizeof(string), "Gracze %d",GraczeDoZabicia);
TextDrawSetString(Text:Gracze,string);
}
return 1;
}

Tylko musisz sobie zrobi? textdrawy i newy. Nast?pnie sprawdzasz czy liczba graczy do zabicia w danej dru?ynie jest r?wna 0

Kod:

if(GraczeDoZabicia == 0)
{
SendClientMessageToAll(COLOR_WHITE, "Wygra?a dru?yna Nup?w, kt?rzy zabili wszystkich graczy");
}
else if(NupyDoZabicia == 0)
{
SendClientMessageToAll(COLOR_WHITE, "Wygra?a dru?yna Graczy, kt?rzy zabili wszystkich nup?w");
}

Ostatnio zmieniony przez Combacior 2012-06-11, 14:37, w całości zmieniany 1 raz  

Wysłany: 2012-06-10, 22:32

Skylt

Hmm, tworz? TD tak :
Kod:

nupy = TextDrawCreate(500.0, 120.0, "Nupy: 0");
TextDrawAlignment(nupy, 1);
TextDrawBackgroundColor(nupy, 255);
TextDrawFont(nupy, 1);
TextDrawLetterSize(nupy], 0.4, 1.2);
TextDrawColor(nupy, -1);
TextDrawSetOutline(nupy, 1);
TextDrawSetProportional(nupy, 1);}

To samo robi? z drug? dru?yn? "gracze" tak ?
A te newy to tak :
new nupy;
new gracze; ?
Czy jak bo ju? si? pogubi?em :D

Wysłany: 2012-06-11, 14:40

Combacior

Jak nie rozumiesz prostego dodawania, odejmowania i warunk?w tak banalnych, to sam tego nie zrobisz, poczytaj poradniki na TDM, ewentualnie sobie pobierz jaki? gotowiec i przer?b. Daj? Ci gotowy kod, a Ty jeszcze nie wiesz o co chodzi ...

Wysłany: 2012-06-11, 16:00

Skylt

CombaT, lekko rozumiem. Ja si? tylko spyta?em czy dobrze zrobi?em ten TextDraw oraz te newy a Ty do mnie od razu z nerwami ; o.

Wysłany: 2012-06-11, 16:10

Combacior

"Skylt" napisał/a:

CombaT, lekko rozumiem. Ja si? tylko spyta?em czy dobrze zrobi?em ten TextDraw oraz te newy a Ty do mnie od razu z nerwami ; o.

Co jest problemem we wklejeniu gotowego kodu, bo nie rozumiem. Nie mog? oceni?, czy dobrze zrobi?e? ten textdraw, bo on ma wygl?da? wed?ug Twojego gustu, nie mojego. Po drugie, nie wiem o co Ci dok?adnie chodzi, czy o ilo?? zabitych, czy ilo?? potrzebnych do zabicia jeszcze ?eby wygra?, bo napisa?e?, ?e ilo?? potrzebnych do zwyci?stwa, a w textdrawie ilo?? zabitych. Ja tutaj nerw?w nie widz?, tak to bym przeklina? i pisa? z Capsa.

Wysłany: 2012-06-11, 16:20

Skylt

CombaT, nerwy mo?na na wiele sposob?w okaza? :) W ma?o zauwa?alny i na zauwa?alny w du?ym stopniu.
Mi tylko chodzi?o o pokazanie na TextDrawie ilo?? frag?w (punkt?w za zabicie) dru?yny. I by przyk?adowo po uzbieraniu oko?o 50 punkt?w tabela si? resetowa?a i gracze od nowa si? spawnili. Dla tego si? spyta?em czy dobrze ten TD zrobi?em oraz newy :P

Tagi: rundy.
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN » [DM] Rundy. Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi