Witam, Kiedy? kto? na forum mi z tym tematem pomaga? to chyba by? u?ytkownik Marcin778 Ale mniejsza.
Mam pytanie jak robi?o si? ?e gdy pojazd stoi np. w markerze i ma rotacje kt?r? ustawi?em to robiero wtedy skrypt zadzia?a? Nie wiem jak to opisa? Mo?e w formie przyk?adu..
Stoj? 2 samochody i pomi?dzy jest przerwa i gracz musi zaparkowa? mi?dzy tymi pojazdami w miare r?wno wtedy skrypt to uwzgl?dni i zaliczny
x = -2013.19, -178.98, 35.09, 359.4, 360.0, 174.5
y = -2013.19, -178.98, 35.09, 359.4, 360.0, 194.5
local rotacja = getElementRotation(pojazdB)
if rotacja > x and rotacja < y then
exports.NG_Noty:showBox("info", "Jest Dobrze")
Napisa?em takie co? ale raczej jest zle, widzi kto? b??d? raczej z tym x rotacja y jest
Podpis
Zajmuję się pisaniem zaawansowanych skryptów lua na zamówienie za bardzo niską cene.
Oraz pomoc przy serwerze mta/forum i tym podobnych.
Discord: TomeQmix#7106
Ja bym zrobi? dwie rotacje - najmniejsza dozwolona i najwi?ksza dozwolona, wtedy droga prosta warunkiem
local rx, ry, rz = getElementRotation(arg)
if rx < rotacja_dozwolona_min or rx > rotacja_dozwolona_max then outputChatBox("Krzywo zaparkowa?e?/a?!", arg) return end
x = 174
y = 194
local rx, ry, rz = getElementRotation(pojazdB)
if rx < y or rx > x then exports.NG_Noty:showBox("info", "Zadanie: Zaparkuj r?wnolegle mi?dzy tymi dwoma pojazdami.") return end
local rx, ry, rz = getElementRotation(pojazdB)
if rx < 174 or rx> 194 then exports.NG_Noty:showBox("info", "Zadanie: Zaparkuj r?wnolegle mi?dzy tymi dwoma pojazdami.") return end
Attempt to compare boolean with number.
Skrypt pr?bowa? por?wna? warto?? true/false z liczb?.
Liczb? mamy podan? (w drugim przypadku) i jest to 174 oraz 194.
Wi?c problemem jest zmienna rx, jeste? pewny ?e pojazdB istnieje? funkcja getElementRotation zwraca false je?li je?li podany element nie istnieje / jest nieprawid?owy.
local PojazdB1=getPedOccupiedVehicle(source)
local rx, ry, rz = getElementRotation(pojazdB1)
if rx < 174 or rx > 194 then
exports.NG_Noty:showBox("info", "Zadanie: Zaparkuj r?wnolegle mi?dzy tymi dwoma pojazdami.") return end
To Samo
Podpis
Zajmuję się pisaniem zaawansowanych skryptów lua na zamówienie za bardzo niską cene.
local PojazdB1=getPedOccupiedVehicle(source)
local rx, ry, rz = getElementRotation(pojazdB1)
if rx < 174 or rx > 194 then
exports.NG_Noty:showBox("info", "Zadanie: Zaparkuj r?wnolegle mi?dzy tymi dwoma pojazdami.") return end
To Samo
vehicle = createVehicle(getVehicleModelFromName("Infernus"), 0, 0, 0)
rx, ry, rz = getElementRotation(vehicle)
if rx <174 or rx > 194 then outputChatBox("Zle zaparkowano") return end
wrzuc to do czystego server.lua i wystartuj skrypt, sa jakies bledy w db3?
Wielkie dzi?ki, troche pogrzeba?em i ju? wszystko ?adnie dzia?a.
Teraz mam ma?e pytanko.
Gdy? jak wjade w marker i mam zl? pozycje i musze sie lekko obr?ci? itp to nie wyjezdzam z markera lecz musze jeszcze raz w niego wjecha?.
To znaczy:
-Jade
-Widze miejsce parkingowe
-Wjezdzam w marker na z?ej rotacji lecz manewrem sie prostuje
-ale nie wyjezdzam z markera i juz 2 raz nie czyta tylko gdy w niego wjade.
Podpis
Sam bym zrobi? tak:
Ustawiam timer, kt?ry po kilku sekundach ponownie sprawdzi nasz? pozycj?. Je?li nadal nie jest ona poprawna, sekwencja si? zap?tla do momentu, kiedy gracz poprawnie si?.
Je?li kto? ma lepszy pomys? i bardziej optymalny, niech si? podzieli