Dzi?ki dzi?ki ale nie o to chodzi, chodzi mi o to ?eby jedna komenda otwiera?a wszystkie bramy i sprawdza?a czy gracz moze otworzyc brame przy ktorej stoi
Oczywi?cie da si? to zrobi?.
Najlepiej by?oby zrobi? co? w stylu "System Bram", zapisywanie, wczytywnie itp.
Powiedzmy: w tabeli 'bramy' w MySQL b?dziesz mia? uid, x, y, z, oraz grup? kt?ra mo?e j? otwiera?.
Przyk?adowo ja zrobi? tak:
1 - gracz
2 - sta?y gracz
3 - admin (admin otwiera wszystkie bramy)
A w komendzie, dodaj po prostu p?tl?, kt?ra b?dzie pobiera?a wszystkie te bramy, i sprawdza?a do kt?rej bramy gracz ma najbli?ej, potem sprawdza?a czy mo?e j? otworzy?, a w ostateczno?ci ?eby brama si? otwiera?a.
PS. Nie jestem w stanie poda? przyk?adu w kodzie na telefonie, ale my?l? ?e zrozumia?e?
Dirtcaps, po co sie bawi? w 100000 komend do bram, jak mo?na zrobic jedna, np. /open.
Nie chce mi sie wierzy?, ze wola?by? tworzy? w mapie setki komend zeby te bramy dodawa?, ni? zrobic to dynamiczne np. W MySQL.
No to zr?b sobie modu? w postaci includa, w kt?rym w jeden tablicy umie?cisz pozycje tych bram i rangi wymagane do ich otwarcia, a potem w jednej komendzie tylko b?dziesz sprawdza? :E.
To ju? lepiej zatwierdzic "na sztywno" x y z i klase do zmiennej potem w komendzie sprawdzic klase i czy jest przy bramie. Wyjdzie na to samo co wklepywanie danych do bazy. Po co pobierac bazy za pomoca komendy, nie lepiej w OnGameModeInit?
Dok?adnie.
Taki kod poda?em mu na pocz?tku, ale on szuka tutaj gotowca.
Nie musisz dodawa? wszystkiego w komendzie wystarczy tablica wielowymiarowa
i tam powrzuca? sobie wszystkie pozycje bram oraz kto do jakiej mo?e wej??, p??niej jedna p?tla na wszystkie bramy w komendzie kilka warunk?w i tyle.
pos_x, pos_z, pos_y - pozycja bramy
float:10.0 - jak daleko ma dziala? komenda od bramy
"admin","gracz" - dla kogo dost?pna komenda
Pobieranie takich rzeczy z bazy danych jest bez sensu, skoro mo?na co? odczyta? natychmiast z poziomu GM to po co pobiera? i zapycha? baz? zb?dnymi zapytaniami ?
To nie ma najmniejszego sensu. Chcesz otworzy? WSZYSTKIE bramy, ale jednocze?nie chcesz otworzy? bram?, przy kt?rej gracz stoi? Zdecyduj si? .
Tu masz przyk?adowe otwieranie bramy ;d
Je?eli chodzi o warunki to odsy?am Ci? do google.pl -> Instrukcje warunkowe, jak nic nie znajdziesz to w ostateczno?ci polecam film TheSim00n'a, kt?ry pokazuje jak dzia?a instrukcja warunkowa.
https://www.youtube.com/watch?v=niO94dUEz7I