Witam. Zaczynam przygode z MTA i z LUA : D No i mam pytanie bo mam program LuaEdit i nie wiem jak przekompilowa? czy sprawdzi? b??dy w skrypcie, poniewa? wywala mi b??d ? Zapewne trzeba jako? podpi?? biblioteki SDK od MTA ale nie wiem jak to zrobi?. Wyt?umaczy kto? ? Pozdrawiam.
Jak dla mnie sam notatnik wystarcza, a co do b??d?w - MTA ma wgrany debuger, kt?ry si? uruchamia prost? komend? /debugscript [1-3]. Polecam jednak zaopatrzenie si? w Notepad++, kt?ry jest rozszerzon? wersj? notatnika. Jest przejrzystszy, mo?na otworzy? par? plik?w na raz i je przechowywa? itp.
My?l?, ?e jako? wyt?umaczy?em. Jak by co to pytaj.
Komenda /debugscript nie dzia?? "Incorrect client type for this command" Czyli nie da rady skompilowa? w notepadzie ani luaedit i pozostaje /debugscript ?
Aa dzi?ki wielkie. A jeszcze jedno pytanie.. Jak zalogowa? si? na admina w konsoli na serwie i gdzie to has?o ustawi? bo nie wiem jeszcze na jakiej zasadzie to dzia?a
W konsoli serwerowej (tej dosowskiej, czarnej) wpisujesz 'addaccount <nick> <haslo>' (np. addaccount Piorun test) i tworzysz w ten spos?b konto. Potem wchodzisz do pliku acl.xml (folder 'deathmatch' w folderze 'server' - g??wny katalog MTA) i dopisujesz w miejscu gdzie masz grup? 'Admin' sw?j nick odpowiednio jednak sformu?owany (nadajesz prawa, kt?re mo?na przypisa? pod zas?b lub usera).
Tutaj znajdziesz jak to si? robi (nie musisz angielskiego zna?, bo wszystko jest w przyk?adach, a cz??? ja wyt?umaczy?em): http://wiki.multitheftauto.com/wiki/ACL.