Zaloguj się by uzyskać pełen dostęp. Nie masz jeszcze konta? Założ je już teraz w kilka sekund.

Wysłany: 2013-07-05, 13:51

cycek1354

Na forum: 5071 dni

Piwa: 21

Respekt: 70

Witam. Jestem pocz?tkuj?cym Skrypterem i chcia?bym poradzi? si? najlepszych :) Dlatego pisz? tutaj... Chcia?bym wykona? system wzrostu trawy... Chodzi mi o to, ?e na danej dzia?ce jest trawa i ta trawa ca?y czas ro?nie i odpowiedni biznes mia?by j? kosi?. Jest to mo?liwe w og?le? Widzia?em taki system w zapowiedzi serwera wi?c widocznie tak :D
Drugi system to system higieny. Wiem, ?e to jest do zrobienia, ale kompletnie nie wiem jak si? za to zabra? ;/
Trzecia sprawa... Jak zrobi? co? takiego, ?e farmerzy/rolnicy siej? zbo?e, a potem mog? je kosi? kombajnem i sprzedawa? na rynku?
Chcia?bym si? te? dowiedzie? jak wykona? system taggowania. Widzia?em to na innych serwerach mi?dzy innymi i wiem, ?e to jest do zrobienia. Chodzi mi o klikni?cia na mur i wtedy wyskakuje okienko, tam si? wkleja napis (kod HTML), zatwierd? i jest tagg na ?cianie :P
Chcia?bym te? wykona? napisy nad/pod nickami graczy: [Policja], [Szpital], [Stra?], [Radio] i [Urz?d], ale nie wiem jak ;/
Ostatni? spraw? b?dzie sprawa komend... Mam niekt?re komendy w innym GMie i chcia?bym je po prostu przenie?? do mojego innego GMa, i st?d moje pytanie... Czy wystarczy przenie?? CMD: (nazwa komendy) i t? reszt? na dole, a? do nast?pnej CMD, czy trzeba zrobi? co? jeszcze?

To chyba tyle. Jeszcze raz podkre?lam, ?e chc? wyt?umaczenia jak to zrobi?, a nie gotowych skrypt?w. Chocia? je?li kto? ma czas to mo?e mi podrzuci?, ale wola?bym sam sobie to zrobi? z Wasz? pomoc? oczywi?cie :D Za ka?d? m?dr? i pomocn? odpowied? b?d? stawia? piwo lub dwa. Dzi?ki z g?ry za pomoc!

Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany: 2013-07-05, 14:32

xqz

otaku desu!

Na forum: 6406 dni
Nick w MP: xqz

Piwa: 5465

Respekt: 418,6
Respekt: 418,6

Je?li chodzi o mnie to system trawy bym zrobi? na zasadzie obiektu trawy.
Co jaki? czas bym podnosi? na wysoko?? (moveobject) wysokosci obieku i wtedy dodawal na niego nowa trawe itd. Z koszeniem to np. odpowiedni Pojazd i czy gracz jest kolo "trawy (obiektu)" i go usuwal. Raczej nic trudnego

Wysłany: 2013-07-05, 15:24

radeh2

Performer

Na forum: 6329 dni
Nick w MP: Mr.R

Piwa: 875

Respekt: 120

"cycek1354" napisał/a:

Chcia?bym te? wykona? napisy nad/pod nickami graczy: [Policja], [Szpital], [Stra?], [Radio] i [Urz?d], ale nie wiem jak ;/

Musisz stworzy? 3DText z rang? p??niej da? warunek, ?e je?li gracz nale?y do frakcji to przyczepia 3DText do gracza ustawienie nad nickiem to tam kwestia podania koordu przy funkcji przyczepienia 3DTextu do gracza.

Masz tutaj na szybko kod, musisz sam wiedzie? jaka zmienna odpowiada za przynale?no?? do frakcji ( je?eli masz typu bool pomi? "==1", tyle chyba ogarniasz :) )
Pisane na szybko zamie? na swoje zmienne:

Kod:

new Text3D:RangaLabel[MAX_PLAYERS]; // zmienna 3DTextu

public OnPlayerConnect(playerid)
{
RangaLabel[playerid] = Create3DTextLabel("B?d? jak?? rang?", -1, 30.0, 40.0, 50.0, 40.0, 0, 0); //tworzysz 3DText
if(Szpital[playerid] ==1) // sprawdzasz do jakiej frakcji nale?y gracz ( oczywi?cie musisz wiedzie? jak? masz do tego przynaczone zmienn?!)
{
Attach3DTextLabelToPlayer(RangaLabel[playerid], playerid, 0.0, 0.0, 0.7); // przyczepiasz 3DText do gracza na wysoko?? 0.7 (jak nie pasuje wysoko?? to j? sobie ustaw :)
Update3DTextLabelText(RangaLabel[playerid], -1, "[SZPITAL]"); // ustawiasz napis dla frakcji SZPITAL
}else if(Urzad[playerid] ==1) // sprawdzasz przynale?no?? do innych frakcji ( oczywi?cie musisz wiedzie? jak? masz do tego przynaczone zmienn?!)
{
Attach3DTextLabelToPlayer(RangaLabel[playerid], playerid, 0.0, 0.0, 0.7); // przyczepiasz 3DText do gracza na wysoko?? 0.7 (jak nie pasuje wysoko?? to j? sobie ustaw :)
Update3DTextLabelText(RangaLabel[playerid], -1, "[URZ?D]"); // ustawiasz napis dla frakcji URZ?D
} // itd. sprawdzasz przynale?no?? do frakcji
return 1;
}

public OnPlayerDisconnect(playerid, reason)
{
Delete3DTextLabel(RangaLabel[playerid]); // gdy gracz si? roz??czy usuwasz 3DText
return 1;
}

Podpis

Wysłany: 2013-07-05, 15:37

cycek1354

Na forum: 5071 dni

Piwa: 21

Respekt: 70

Wszystko fajnie i pi?knie, tylko nie wiem jak to wszystko zrobi? ;/ Mo?ecie pom?c na GG: 2145196?

Wysłany: 2013-07-05, 15:43

radeh2

Performer

Na forum: 6329 dni
Nick w MP: Mr.R

Piwa: 875

Kombinuj sam, w ko?cu dojdziesz do tego jak to zrobi? a gotowca masz wy?o?one :)

Podpis

Wysłany: 2013-07-05, 15:45

ToxiC.

Na forum: 5246 dni

Piwa: 8590

Respekt: 1143,8
Respekt: 1143,8

[prze]

Tagi: napisanie :: prostego :: systemu
Anonymous

Na forum: 245 dni

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Skocz do:  
GTAONLINE.PL » JĘZYKI PROGRAMOWANIA » PAWN » [INNE] Napisanie prostego systemu Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi