GTA4 - Spos?b na lepsz? wydajno??/Commandline/Jako??
O to ten poradnik ma Ci s?u?y? do polepszenie swojej gry. Tzw. Grafiki.
Jak wiecie Grand Theft Auto IV ma z?a optymilizacj? no i trzeba wprowadzi? kilka po prawek, aby cieszy? si? gr?. Mam nadziej?, ?e poradniki, kt?re znalaz?em i z edytowa?em wam pomog?. AUTORZY PORADNIK?W NIE WSKAZANI - PORADNIKI EDIT BY Razor_954
COMMANDLINE
Pewnie wielu z was s?ysza?o ju? o commandline, kt?re mo?e nam usun?? ograniczenia zmiany grafiki, polepszenie jako?ci, pogorszenie, podwojenie sumy megabajt?w grafiki lub czerpanie obrazu z vram.
Commandline wskazane jest do u?ywania przy min.2 GB Ramu, ale po co, jak ma nam usun?? tylko ograniczenia.. Napisze wszystkie wersje, mo?e prawie wszystkie cmdline, kt?re mog? wam pom?c w polepszeniu GTA4.
1. Polepszenie jako?ci gry [tzw. p?ynno?ci] oraz usuwanie ograniczenia, niestety mo?e wyst?powa? brak tekstur przy kartach 512 MB. W??czenie tak?e gry z obs?ugo DX9.
2. Mo?liwy wzrost fps, o kt?rym pisa? xbit z gtasajt. Usuwa ograniczenie grafiki! Ze wzgl?d?w, ?e wyst?puje 2.5 w avail, potrzeba min. 2 GB RAM!
3. Commandline stosowany przez robi29. P?ynna gra, oraz wczytywanie tekstur! Potrzebne 2 GB RAM LUB 1 GB RAM!
4. Commandline tak?e stosowany przez robi29 dla s?abszych komputer?w. Mo?liwo?? wyst?powania problem?w z teksturami!
5. Commandline ustawiaj?cy mniejsz? grafik? oraz usuwa blokady gry, cyfry rozdzielczo?ci mo?ecie zmieni? se na dowolne!
» Stworzenie Commandline «
1. Stw?rzcie nowy plik tekstowy "commandline.txt" (w katalogu gdzie macie LaunchGTAIV)
2. Edytujcie go wpisuj?c w nim, w jednej linij poni?sze parametry oddzielone spacjami (np. -novblank -norestrictions -width 1280 -height 1024)
KONIEC CZĘŚCI PIERWSZEJ!
Ostatnio zmieniony przez Razorek954 2009-11-23, 22:21, w całości zmieniany 6 razy
Kompatybilne ze sterownikami
ForceWare w wersji 180.70
ForceWare w wersji 180.84 (Specjalne sterowniki beta pod GTAIV od NZONE.com)
SPOSOB NIE DZIALA NA STARSZYCH STEROWNIKACH
Czas na sposob
A wiec sciagamy program Cache Boost Professional Edition stad http://www.systweak.com/C...d.asp?pName=CBP instalujemy i uruchamiamy go wchodzimy do zakladki Home minimalizujemy program i wchodzimy do gry powinny nam sie pojawiac od tej pory wszystkie TEXTURY
-----------------------------------------------------------------------------------
HOT HOT HOT :DDDD TERAZ COS DLA TYCH CO MAJA 1GB RAM!! (RAMFIX v1)
Wiem ze kazdemu scinala gra co sekunde i nie szlo grac ! teraz to sie zmienia wystarczy zrobic wymienione ponizej kroki
1.Odpalamy Program CacheBoost
2.Wchodzimy w zakladke Seetings zaznaczamy Use Custom Seetings
3.Powinno nas automatycznie przeniesc do Advance
Ustawiamy
-Maximum Cache Size : 62MB
-Based on Available Memory 1%
-Check for System 1 Second
4.Nastepnie przechodzimy do zakladki Data Save
Ustawiamy
-Disable Data Save
5.I wracamy do zakladki Home minimalizujemy program i uruchamiamy gre
Napewno od scin sie nie uwolnimy w 100% ale nie bedzie to tak jak teraz ze co 1 sek scinaa jezeli zauwazycie scinki przez pierwsze kilka sekund gry nie wychodzcie z niej wszystko po kilku sekundach sie ustatkuje
Jest to moja konfiguracja jezeli ktos znajdzie lepsza na 1GB RAM niech ja poda
NEW*Turn OFF Graphic Options :-o
Dla kart NVIDIA z Serii 7x na jeszcze plynniejsza gre polecam na chwile zminimalizowac gre i znow do niej powrocic powinno nam zniknac niebo, odblaski na szybach i takie tam zbedne bajery tylko zmulajace gre a teksturki pozostana dalejl
Co za tym idzie gra bedzie pozerac JESZCZE mniej RAMu wiec niesamowicie likwiduje to Sciecia gry na 1GB RAM
TESTOWANE na : ForceWare w wersji 180.70
Owe poradniki znalaz?em na kilku serwisach, pozwalam na publikowanie, poniewa? nie jestem ich autorem, zosta?y one z edytowane prze ze mnie!
» Lepsza jako??, b?d? p?ynno?? w grze, tylko dla kart NVIDIA ! By Mr. Stulejka z Galerii «
Ustawi?e? wszystko na Very high wszystko na max rozdzielczo?? maksymalna i chcesz wi?cej ? Opisze tutaj co musisz zrobi? aby GTA IV "lepiej" wygl?da?o
Klikni prawym przyciskiem na dowoln? cze?? pulpitu klikni W?a?ciwo?ci-> Ustawienia -> Zaawansowane-> nazwa twojej karty graficznej np. Geforce 9600
Wy?wietli ci si? okno konfiguracji klikni na widok na pasku i w??cz na zaawansowany....
Przejd? do "Zarz?dzanie ustawieniami 3D" przejdz do "Ustawienia programu" I wybierz tam Grand Theft Auto 4 (launchgtaiv.exe)
I ustaw tak jak na obrazku
Cz.1
Cz.2
Oczywi?cie mo?emy pozmienia? na swoje upodobania
Je?eli kto? nie wierzy ze to dzia?a albo co oto dowody
Przed.
i po.
Jak wida? tekstury sta?y si? wyra?niejsze i cienie tak?e
Je?eli kto? ma w?tpliwo?ci co do ustawie? to na dole wszystko pisze co dana opcja robi..
Sorry za jako?? zdj?? ale gra?em na rozdzia?ce 800x600 a oto moje dok?adne ustawienia grafiki Graphics Settings
Video Mode: 800 x 600 (70 Hz)
Texture Quality: Medium
Texture Filter Quality: Low
View Distance: 21
Detail Distance: 42
Shadow: low
Sterowniki 185.85
Na lepszych kompach r??nice b?d? bardziej widoczne ja posiadam 7600GT DDR3 256mb
Mo?emy tak?e zrobi? odwrotnie uzyska? mniejsz? jako?? ale wi?ksza ilo?ci? FPS!! Trzeba sie tylko pobawi? chwile
Je?eli komu? pomog?em prosze o respekt...
A teraz dla tych co chc? ?eby im gta lepiej chodzi?o "wi?cej fps" ale za to jako?? spadnie ale gra b?dzie bardziej wydajna
Cz?sto b??dem graczy jest instalowanie starszych bibliotek DX, oraz instalacja z?ych sterownik?w. W Pi?tej cz??ci mojego poradnika wypisz?, a dok?adnie skopiuje od u?ytkownika Jea, linki ?adnie po segregowane do nowych sterownik?w.
Wszystkim powinno si? przyda?, zalecane odinstalowanie pocz?tkowych sterownik?w! Kt?re posiadasz!
7. DirectX
Kolejny wa?ny punkt, biblioteki DirectX, teoretycznie im nowsza wersja, tym lepiej, praktycznie cholera wie. Wiadome jest jednak jedno, na pewno nie zaszkodzi. DirectX, kt?ry jest dost?pny na p?ycie z GTA IV jest z lipca, najnowsza wersja z listopada dost?pna jest poni?ej:
UWAGA! Aplikacje najpierw rozpakowujemy na dysku a dopiero p??niej wchodzimy folderu, w kt?rym ju? rozpakowali?my pliki i odpalamy instalator i instalujemy.
8. Najnowsze sterowniki i poprawna instalacja
I do dzie?a. Na pocz?tek podaj? linki do sterownik?w:
9.10 - sterownik dla laptop?w wyposa?onych w uk?ady ATI
WinXP 32bit
Teraz o tym jak poprawnie zainstalowa? sterownik. Przed przyst?pieniem do instalacji wa?ne jest aby usun?? ca?? pozosta?o?? po poprzednich sterownikach. Je?eli korzystali?my tylko z jednego, to Panel Sterowania/Dodaj Usu? Programy/Wyszukujemy wszystko co zwi?zane z naszymi sterownikami i usuwamy. Je?eli kiedy? instalowali?my nowy sterownik w taki spos?b, ?e jeden na drugi, to warto si? teraz pos?u?y? programem Drive Cleaner. A teraz jak wygl?da schemat poprawnej instalacji:
a) Odinstalacja starych sterownik?w przez Panel Sterowania/Dodaj lub usu? programy
b) Czyszczenie pozosta?o?ci po sterownikach programami Driver Cleaner oraz Driver Sweeper
c) Reset PC
d) Instalacja nowych sterownik?w
e) Reset PC
Patche oraz programy, kt?re zosta?y wy?ej wymienione maj? wam pos?u?y? do dalszego zwalczania z?a w IV. Mam nadziej?, ?e ka?demu si? spodoba? temat i ?e cz?sto b?dzie go odwiedza?! W Miar? mo?liwo?ci b?d? go aktualizowa? . Czekam na dalsze sugestie, co poprawi?, jakie s? jeszcze mo?liwo?ci, itp!
Jak wiecie, gra GTA 4 bardzo lubi je?? ram, czy procka. Dla niej jest to danie g??wne.. Wszystko to dzi?ki programist?, kt?rzy nie umiej?tnie przerobili z X360 na PC.. Gra og??em czasem ma bardzo ?mieszne b??dy, no ale. Do rzeczy! W Si?dmej cz??ci poradnika opisz?, co mo?na zrobi?, aby gra poprawi?a p?ynno?? o kilka FPS'?w
Jak wiecie, najnowsze wersje Gadu Gadu, nie s? stabilne i cz?sto z?eraj? mocno procka, wi?c najlepiej podczas gry w czFFFurk? [czw?rk?], wy??czy? Gadu-Gadu, bo i tak nie b?dzie nam potrzebne..
Drug? spraw? s? zb?dne procesy, mo?na je wy??czy? dzi?ki trzem kr?lom - CTRL+ALT+DELETE, po czym menad?er zada?, i procesy.. Wszystkie syfy typu GoogleCrash.exe itp, mo?na wywali?..
Trzecia sprawa, to aktualizacja i gry, patchy najnowsze zosta?y wy?ej podane, oraz aktualizacja Rockstar Social Club i xlive! Kolejn? pr?b? za?atwienia se kilku fps jest przestawienie priorytet gry na najwy?szy, wciskamy trzech kr?li, procesy, prawy przycisk myszy, ustaw priorytet, najwy?szy!
Dobra sprawa - wy??czenie Sociala podczas gry.
Zrobienie dobrej defragmentacji! Program PerfectDisk nada si? najlepiej !.
Mo?e zadzia?a? w niekt?rych przypadkach, poradnik od Vasquezo z GTASAJT.PL:
Razor_954, Ha , razorek znowu ratuje mi dupke xD Wcze?niej gra?em na 10 fps'ach a teraz? 35-40! To naprawde dzia?a xD Wcze?niej nie da?o si? gra? , a teraz? ?mia?o Jeszcze tylko czasami wali mi si? grafa, bo w interiorach mam takie paski czarne. Je?eli b?dziesz mia? na to jaki? spos?b to napisz go. !
-memrestrict 629145600 - W przypadku wysokich ustawie?
-memrestrict 314572800 - W przypadku ?rednich ustawie? (zalecane)
-memrestrict 209715200 - W przypadku niskich ustawie?
Razor_954, The Reary, Kt?ra Opcja jest Od Podnoszenia FPS ? , A tak w og?le bardzo przydatna rzecz o tym Commandline Piwo ju? da?em xD i prosz? o Odp .
Podpis
I'm MovieMaker for Ghost-Pictures.
Please don't add me in Steam
W SA:MP gram tylko na moim Serwerze
Ci nic nie podniesie, poniewa? masz kompa z 2009 , 4850 Radeon i 4 GB to wiesz... ja mam te dwa GeForce, 280 GTX, 9600 GT i podnios?o mi o jedyne 5/3 fpsy To dzia?a w s?abszych komputerach, kt?re wynosz? jedynie marne 10/20 fps